Moguće 10.000 novih radnih mjesta u industriji namještaja

Udruženje proizvođača namještaja Bosne i Hercegovine (BHUPN) uručilo je danas premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću dokument tog udruženja „Akcione mjere“, čiji je cilj pokretanje razvoja industrije namještaja.

Članovi BHUPN će, kako se navodi u tom dokumentu, intezivno raditi na stvaranju povoljnih uvjeta privređivanja putem zahtjeva upućenih svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, a koji se, među ostalim, odnose na smanjenje poreza i doprinosa, povećanje subvencija za otvaranje novih radnih mjesta, kao i da se hitno poduzmu mjere za radikalno suzbijanje rada nacrno i prodaje namještaja na pijacama bez fiskalnih računa.
– Proizvodnja namještaja je jedna od grana koja treba da bude strateška u Federaciji BiH i kroz Vladu Federacije BiH ću učiniti zaista maksimalan napor da ovaj sektor zauzme odgovarajuće mjesto – istakao je Nikšić na konferenciji za novinare upriličenoj u kompaniji Sinkro d.o.o. u Hrasnici.
Naglasio je da su u vezi s  nekim predloženim mjerama već poduzete određene aktivnosti prema resornim ministarstvima, te da nekoliko stvari obuhvaćenih mjerama zaslužuju posebnu pažnju i da su u kontekstu Vladinih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i rada nacrno.
Predsjednik Udruženja Ramiz Grapkić je kazao da se procjenjuje da u ovom sektoru radi oko pet hiljada radnika nacrno, te da bi se uvođenjem predloženih mjera otvorila mogućnost povećanja broja uposlenih u sektoru i to oko 10.000 novih radnih mjesta.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close