PolitikaSvijet

“Model Netanjahu” sa ograničenim rokom trajanja

Izraelu predstoje novi izbori. Premijer Netanjahu za to predbacuje krivicu svom protivniku, Libermanu. No, u biti Netanjahu samo štiti svoje sopstvene interese, smatra Peter Filip.

Od klicanja u svom pobjedničkom govoru u aprilu ove godine, izraelskom premijeru ovaj put nije ništa drugo ostalo. Oko šest nedjelja kasnije Benjamin Netanjahu je morao, barem indirektno, da prizna da mu nije pošlo za rukom da formira funkcionalnu koaliciju. Ali, umjesto da mandat za formiranje vlade vrati predsjedniku Rivlinu, genijalni “Bibi” (kako ga u narodu popularno zovu) je već uključio skretnice kako bi prevazišao ovu krizu: poslanici Kneseta su po hitnom postupku izglasali raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora za 17. septembar.

Drugi izbori u samo šest mjeseci su čisto rasipanje miliona, prekorijevao je Netanjahu i tako zapravo već ušao u predizborni modus. Jer, on je već odavno označio krivca, a to je Avigdor Liberman. Libermana, koji je vođa partije “Izrael naša kuća”, a koju mahom čine doseljenici iz Rusije, optužio je da je osujetio formiranje vlade.

Vojni rok samo za ultraortodoksne?

Upravo je on sa svojih pet poslanika bio neophodan “Bibiju” za većinu koju bi činio 61 poslanik.Liberman je toga bio svjestan i njegovi nastupi su bili u skladu s tim. On se držao svog centralnog zahjeva da ortodoskni Jevreji moraju da služe vojni rok. Od toga su, međutim, oslobođeni od osnivanja države Izrael. Da je Netanjahu pristao, razljutio bi svoje ortodoksne koalicione partnere, a ni bez njih kao ni bez Libermana ne bi imao potrebnu većinu.

Tema ‘ortodoskni Jevreji i vojska” su uvijek iznova tema oko koje se spori u Izraelu. Sekularne partije su se uvijek suzdržavale da donesu jasnu i daleksoežnu odluku, jer sa izbornim pragom od 3,25 procenata religiozne i ortodoksne partije su uvijek u parlamentu i do sada su uvijek bile u vladi.

Peter Philipp Kommentarbild APP PROVISORISCH (DW)

Peter Filip

Novi izbori kao zaštita

Umjesto da te stvari nazove pravim imenom, Netanjahu demonizuje Libermana kao “ljevičara”, koji u njegovoj vladi ništa nije izgubio. Pored toga što su ove tvrdnje netačne, ovim bi trebalo da se prikriije to da Netanjahu ponovo u prvi plan stavlja svoje sopstvene interese. On se nadao da bi mogao da iskoristi ovu, sada već mrtvu koalicijiu, i progura zakon kojim bi se premijer koji je trenutno na funkciji zaštitio od krivičnog gonjenja. Na primjer on sam, protiv kojeg se već dugo vode istrage za korupciju i slične delikte. Vrhovni tužilac je još prije prethodnih izbora najavio kao mogućnost podizanje optužnice, koja bi zavisila od saslušanja Netanjahua zakazanog za početak oktobra.

Da je Netanjahuu pošlo za rukom da formira vladu, onda bi mogao da naredne mjesece iskoristi kako bi izgradio pravni zid koji bi ga zaštitio od sudskog procesa. Ovo bi moglo da pojasni zašto se Netanjahu odlučio za nove izbore i nije vratio mandat za formiranje vlade. Sada je tako na čelu prelazne vlade iz koje niko ne može da se povuče ili bude otpušten. Istovremeno je to jedna vlada koja nikako neće biti u situaciji da poveća zaštitu od pravosuđa za svog premijera.

Sa ovakvom pozadinom nije ni čudo da se “Bibi” može radovati svojim strateško-taktičkim manevrima posljednjih dana. Čak i on bi mogao da pojmi da je “uspješni model Netanjahu” došao u godine kada još ima samo ograničeni rok trajanja.

DW.DE

  • Autor Peter Philipp
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close