BiHPrivreda

Mnogo nezadovoljnih zbog povećanja akciza na gorivo

Građani BiH će, po svemu sudeći, već od aprila da imaju skuplje gorivo na pumpama za minimalno 15 feninga po litri. Ovo će biti posljedica dogovora unutar Fiskalnog vijeća BiH koje se u utorak saglasilo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima se predviđa povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje.

Prošle godine u Parlamentu BiH nije prošao prijedlog da se akcize povećaju za 15 feninga, ali političari sada, pritisnuti MMF-om, žele da usvoje ovo povećanje, kažu sagovornici “Novosti”.

Sa povećanjem akciza na gorivo od minimalno 15 feninga, BiH će stati rame uz rame po cijeni goriva sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona. Do sada je u BiH gorivo bilo jeftinije nego u ostalim zemljama u regionu, i to u prosjeku od nekih 30 feninga.

Ovakvom odlukom Fiskalnog vijeća BiH mnogo je nezadovoljnih, i u BiH, i u RS, od poljoprivrednika do građana koji ovo smatraju skandaloznim!

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, kaže za “Novosti” da ova grupacija ne podržava uvođenje dodatnih akciza na promet nafte i naftnih derivata, jer će to značiti dodatno opterećenje na životni standard građana i smanjenje prometa goriva na benzinskim pumpama u RS.

– S obzirom na to da je predviđeno da povećanje akciza bude na nivou 0,15 KM po litri goriva, to će značiti i povećanje cijena goriva u tolikom iznosu, ukoliko prijedlog dobije podršku Parlamentarne skupštine BiH – ističe Berak.

On dodaje da distributeri nafte i naftnih derivata u RS formiraju manju maržu od onih u regionu, ali ukoliko akciza bude povećana, država BiH bi u tom slučaju ubirala oko 1 KM po svakoj litri goriva.

Gorivo će da poskupi u BiH ukoliko političari to izglasaju u Parlamentu, ali zasad niko od poslanika iz Parlamenta BiH ne zna kada će to tačno biti.

Borislav Bojić, poslanik SDS, kaže za “Novosti” da je ova stranka i ranije bila protiv povećanja akciza i da je sada sve na SNSD i tome hoće li oni uopšte doći na sjednicu Parlamenta i da li će sednica biti održana.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže za “Novosti” da SNSD još nije odlučio da li će prisustvovati sjednici 23. marta kad bi ovo pitanje trebalo da bude na dnevnom redu, zbog ranijih poteza Bakira Izetbegovića.
– Pošto je Vlada RS dala podršku izmjenama zakona, SNSD podržava ove izmjene – poručila je Majkićeva.

Dragutin Bošković, predsednik Pokreta potrošača RS, kaže za “Novosti” da je povećanje akciza još jedan udar na novčanike građana.

– Neće se samo povećati cijena goriva, već i mnoge druge cijene, poput gradskog prevoza ili određenih namirnica, gdje gorivo igra glavnu ulogu u transportu ili proizvodnji – kaže Bošković.

Poljoprivrednici Republike Srpske protiv su odluke o povećanju akciza na gorivo. Oni tvrde da se ovim još više uništavaju poljoprivrednici. Otvorenim pismom obratili su se Vladi RS, u kojem navode da kad god treba “opljačkati” seljaka, političari postignu punu saglasnost za jedan sat.

 

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close