BiHPolitika

Dodiku niko nije obećao podjelu zemlje

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović odlučno odbacuje tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika, te poručuje kako je BiH samo moguće reintegrirati

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u Centralnom dnevniku Face TV, izjavio je da u RS-u sigurno neće biti bilo kakve secesije ili otcjepljenja.

Poznat stav

– Referenduma neće biti i to znaju svi, kazao je Dodik, naglasivši da on poštuje teritorijalni integritet BiH. Na pitanje da li mu je neko od Bošnjaka obećao podjelu zemlje, Dodik je odgovorio “jeste, mnogima to odgovara”.
Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izjavio je za Oslobođenje da je riječ o insinuacijama, te dodao da je dobro poznat stav SDA o pitanju budućnosti Bosne i Hercegovine.
– Nakon Daytona, nema te reforme koja Bosnu i Hercegovinu može dodatno podijeliti u etničkom ili teritorijalnom smislu. Mogu postojati samo reforme koje će reintegrirati zemlju i takvu reintegriranu integrirati u Evropsku uniju i NATO. Prema tome, šta je Dodik čuo i sa kim je razgovarao, ja to ne mogu da komentarišem i to je oficijelni stav SDA, poručio je Džaferović.
Naglasio je da SDA zagovara Bosnu i Hercegovinu kao državu multietničkih i ekonomskih regija.
– Historija poznaje najmanje pet takvih regiona, ali, naravno, za to treba postojati saglasnost svih u Bosni i Hercegovini. Nažalost, u ovom trenutku te saglasnosti nema. Ne preostaje nam ništa drugo nego da dosljedno do kraja provodimo Dejtonski mirovni sporazum, dok se ne postigne saglasnost u BiH o nekom boljem i logičnijem unutrašnjem uređenju države, kazao je Džaferović, te dodao da nam preostaje dosljedna implementacija Daytona, jer smo suočeni sa osnovnim problemom – opstrukcijom u njegovoj implementaciji.
– Prema tome, ko je kad i s kim šta govorio, što se SDA tiče, ja to odlučno odbacujem i ne vjerujem da je bilo ko od bošnjačkih političara mogao da iznese jednu takvu ideju koja bi bila na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela. Ponavljam, SDA to odlučno odbacuje, zaključio je potpredsjednik SDA.
Dodik je na Face TV, između ostalog, izjavio da Bosna i Hercegovina ne može u političkom smislu da preživi, ali da nije jedini koji o tome govori.
– Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez prijetnji. Uvijek sam govorio da sam za izvorni Dejtonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dayton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovaraju bez uticaja stranaca, naglasio je Dodik.

Dijalogom do rješenja

Istakao je da se sva otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom.
– Definitivno mislimo da treba riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, pitanje rada Suda i Tužilaštva BiH koji nemaju ustavnu osnovu i za to nam je potreban novi dogovor, poručio je predsjednik RS-a.
Dodik smatra da je sasvim vidljivo da je politički bošnjački krug u Sarajevu veoma politizovao Sud i Tužilaštvo BiH, te da i tu činjenicu treba staviti na dnevni red. Drugi referendum, upravo onaj o pravosuđu, Dodik je najavljivao i prije onog o 9. januaru, a iz Saveza za promjene su istakli kako bi on morao obuhvatiti cijelu državu.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close