MMF: Blagi rast bh. ekonomije, opasnost zbog krize u Ukrajini!

Bosna i Hercegovina će ove godine imati ekonomski rast od dva procenta, dok su prognoze za narednu nešto bolje te će rast biti 3,2 posto, navodi se u najnovijem izvještaju o svjetskoj ekonomiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2014. godinu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Rast cijena ove godine će biti 1,1 posto, dok će u narednoj godini, prema predviđanjima biti 1,5 posto.

Najutjecajniji svjetski bankari, premijer i ministri finansija gotovo svih svjetskih država ovihu se dana okupili u Vašingtonu na redovnom proljetnom zasjedanju MMF-a, gdje će biti i predstavljen ovaj izvještaj o kretanjima na globanom nivou.

BiH će između ostalih, na tom skupu predstavlja i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, a skupom predsjedava izvršna direktorica MMF-a Kristin Lagarde.

Predviđanja za BiH su da će biti nastavljen blagi ekonomski rast, uglavnom uslovljen oporavkom u državama Evropske unije. No, naš region u cijelosti, prema detaljnom izvještaji, nije još izašao na „zelenu granu“. Stručnjaci MMF-a navode da je rast i oporavak nakon recesije usporen, javlja bh. novinska agencija Patria.

Zemlje, kako se navodi, imaju velike probleme sa strukturalnim reformama koje uključuju reforme radnog zakonodavstva i tranziciju, ali loš ujecaj imaju i geopolitička kretanja te posebno kriza u Ukrajini.

– Eskalacija krize u Ukrajini može imati značajno negativan utjecaj na evropske ekonomije u razvoju, posebno kada je riječ o pristupu finansijama i slobodnoj trgovini – navodi se u izvještaju. Također, ističu se, u pogledu regiona kojem pripada i BiH, i neriješeni problemi slabog kreditnog rasta, male domaće potražnje, nezaposlenosti i te rasta loših kredita, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close