‘Mladi muslimani”: 9. januar trebamo obilježiti kao Dan genocida

Na inicijativu Udruženja ”Mladi muslimani” (MM) bošnjačka i probosanska udruženja u Bosni i Hercegovini (BiH) i dijaspori obilježit će drugu godinu zaredom 9. januar kao Dan početka genocida nad Bošnjacima, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Naime, kako je za agenciju Anadolija (AA) izjavio sekretar Udruženja ”Mladi muslimani” Anes Đunuzović, 9. januara 1992. godine samozvana ”Skupština srpskog naroda u BiH”, koja je osnovana nelegalno 24. novembra 1991. godine, proglasila je takozvanu ”Srpsku Republiku BiH” čime je, kako je istakao, u pogon pustila genocidnu politiku.

Udruženje ”Mladi muslimani” pokrenulo je zato inicijativu i pozvalo sve nevladine organizacije, institucije, asocijacije, intelektualce da na određeni način obilježe 9. januar tribinom, predavanjem ili promocijom neke knjige koja govori o agresiji i genocidu.

”Osnivanjem ”Srpske Republike BiH” započeo je projekt ”oslobađanja” dijela teritorija BiH pod srpskom kontrolom. Zapravo, riječ je o početku sprovođenja genocida. Zbog toga smatramo da je 9. januar dan kojeg trebamo obilježiti kao Dan genocida.  Da je politika RS-a, zaista, bila genocidna, jasno je iz toga što su odmah 1992. godine istočna Bosna i istočna Hercegovina očišćene od Bošnjaka i Hrvata. U Bosanskoj krajini, odnosno Prijedoru, već  tada je počinjen genocid. Sve je to kulminiralo genocidom u Srebrenici 1995. godine. Od tog januara 1992. godine, pa do Daytonskog mirovnog sporazuma, kada je Republika Srpska priznata kao entitet BiH, ona je postojala nelegalno i nju niko nije priznavao”, kazao je Đunuzović za AA.

Republika Srpska je, dodao je Đunuzović, postojala samo kao instrument za čišćenje prostora za koje je politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić smatrao da trebaju biti isključivo srpski.

Primjećuje da današnji čelnik Republike Srpske Milorad Dodik sebe smatra sljedbenikom takve Karadžićeve politike, te se stoga 9. januar obilježava kao Dan Republike Srpske. To je, kako veli, očekivano jer je i sam Dodik bio član samozvane ”Skupštine srpskog naroda u BiH”.

”Mi smo svjesni realnosti BiH i ne očekujemo da se 9. januar u Parlamentu BiH zvanično usvoji kao Dan genocida. Međutim, naša inicijativa je inicijativa na duži period. U ovom periodu treba biti usmjerena prema nevladinim organizacijama, asocijacijama, kulturnim udruženjima, univerzitetima… Inicijativu trebaju podržati svi koji imaju dovoljno hrabrosti i slobode da Dan genocida obilježe na određen način. Mi insistiramo da ljudi prihvate argumente koje mi ističemo i da ih javno prenose”, dodao je Đunuzović, nadajući se da će ovakva inicijativa i poštenim ljudima u RS-u ”otvoriti oči” kako bi spoznali sve šta se dešavalo na prostoru BiH prije 20-tak godina.

Ove godine 9. januara Udruženje organizira u Konjicu promociju knjige ”Kulturocid na Drini” od prof. dr. Šemse Tucakovića. Promocija će biti održana u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic sa početkom u 18:30 sati.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close