Irinej: Živimo u vrijemenu u kojem je sve na prodaju

Božićna poslanica poglavara SPC

Živimo u vremenu u kojem su hrišćanske vrijednosti obezvređene i zapostavljene, a duhovna kriza ostavlja strašne posljedice po međuljudske odnose, ukazao je u Božićnoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej i ocijenio da Božić zato “dolazi kao melem na ranu i najdublja utjeha”.
“Naše vrijeme je odavno vrijeme potresa, socijalne nesigurnosti i otuđenja. Živimo u vrijemenu u kojem je sve na prodaju, u kojem se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom”, rekao je Irinej.
Zbog takve duhovne krize, ponovo ne govori brat sa bratom, sin sa ocem, kum sa kumom, susjed sa susjedom, objasnio je patrijarh, a razloga i opravdanja, smislenih i besmislenih, kao i uvijek, ima na pretek.
On se upitao “zar je moguće da nas toliko pomračuje naše vlastoljublje i samoljublje da nam sve ovosvjetsko bude dragocjenije od oca, majke, brata, sestre, kuma, susjeda, bližnjega?”.
Zbog toga što je vrijeme takvo kakvo jeste i takvo je otkako je grijeha i biće dok je zla u svijetu, naglasio je Irinej, Božić nam dolazi kao melem na ranu i najdublja utjeha od Boga.
Patrijarh je istakao i da je Božić dan utjehe i nade za sve izbjegle i izgnane Srbe, koje je pozvao da ne očajavaju i ne tuguju, jer bi trebalo da se sjete da je Hrist najveći i najpoznatiji izgnanik u ljudskom rodu.

“Osjećajući sve teškoće i nevolje u kojima se nalazimo danas i mutne oblake koji su se nadnijeli nad naš mučenički i stradalni narod, poučeni ovim velikim danom, mi vas, djeco naša duhovna, pozivamo da ostanete u vjeri Hristovoj i vjeri naših svetih predaka”, poručio je Irinej.

Kako je naglasio, samo oni koji se pomire sa Bogom i sa ljudima oko sebe mogu naći mir u svojoj duši i “jedino takvi ljudi su istinski mirotvorci”.
“Onima koji se ne pomire sa Bogom i ljudima u umu i srcu”, smatra Irinej, “mir može biti na jeziku, ali u srcu su im mržnja i rat”

“Što je više Boga u srcima ljudi, to je više mira na zemlji. Što je manje toga bogatstva, to je više otimanja za zemaljskom vlašću i bogatstvom”, rekao je Irinej.

Nema tog zla koje nam neko može nanijeti, dodao je patrijarh, a da bi ono moglo nadvladati dobro Božića i moglo nadjačati spremnost na oproštaj.

“Bog je nama oprostio”, objasnio je Irinej, “kako da se mi usudimo da jedni drugima ne oprostimo”.

“Radosno vas pozivamo, vraćajte se Bogu živom! Blago nama kada se Bogu vraćamo! A kome bismo drugome, ako ne Bogu! I kada bismo se vratili, ako ne u ove božićne dane? Neka je blagosloven ovaj sveti dan i vi budite blagosloveni u tom svetom danu, Hristovom rođendanu”, rekao je patrijarh.

“U njemu se rađamo i preporađamo, u njemu postajemo ljudi, bogoljudi, i dobijamo svoj istinski i neprolazni smisao. I tako osjećajmo i govorimo”, pozvao je patrijarh i na kraju rekao:

“Sa nama je Bog, neka razumiju svi narodi! Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi”.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close