U hramu Svetog Prokopija u Visokom danas je na Badnji dan služena Božićna liturgija

Povodom nastupajućeg pravoslavnog Božića, u hramu Svetog Prokopija u Visokom danas je na Badnji dan služena Božićna liturgija. Vjerski obred je predvodio kakanjski paroh jerej Marko Maleš.
Visočki pravoslavci danas praznuju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista – Božić.

Paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Pravoslavni vjernici će večeras proslaviti Badnje veče, a sutra tradicionalno u krugu porodice najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić.

Ismar Imamović
ViPromo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close