Mladen Ivanić: Dodik je priučeni šatorski pjevač i diktator koji dobro živi

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u ekskluzivnom intervjuu za TV1 tvrdi da dogovora o presudi u slučaju “Sejdić- Finci” neće biti do 1. oktobra, kada je zakazan sastanak lidera u Briselu. Uvjeren je da to dijelu onih koji čine trenutnu vlast dogovor i ne odgovara, naprotiv, izolacija BiH im je poželjna. Portal “Vijesti.ba” u cjelosti prenosi intervju sa liderom PDP-a.

Gospodine Ivaniću, znači li raskid koalicije SNSD I SDS potpuno ujedinjenje opozicije u RS, odnosno da li će se SDS uključiti u blok stranaka u kojem su PDP I niz opozicionih političkih partija?

PDP i SDS ranije su postigle dogovor da zajedno nastupe na predstojećim izborima, te predlože zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH i za predsjednika RS. Raskid koalicije nije posebna promjena ovog stanovišta, već predstavlja unutrašnji odnos preispitivanja snage Milorada Dodika i Mladena Bosića. Glavnim razlogom za raskid koalicije smatram činjenicu da SNSD i SDS nisu zajdeno na svim nivoima vlasti.

Kakve su šanse da u ovom mandatu bude riješeno pitanje provođenja presude “Sejdić – Finci” i pitanje uknjižavanja vojne imovine?

Šest lidera vladajućih političkih stranaka u BiH neće ništa uraditi, jer njima ne odgovara Evropa. Šta će oni tamo, kad ne zanju jezik?! Većina njih ne snalazi se u Briselu. Bili bi presretni da ova zemlja bude izolovana. Oni neće biti zabrinuti ako se vize ponovo uvedu, kao BiH bude isključena iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja presude “Sejdić – Finci”. Ne vjerujem da će se za 15-ak dana uspjeti dogovoriti ljudi koji to nisu mogli u prethodne tri i po godine. Ne smatran da sam pesimističan, nego veoma realističan kada tvrdim da ništa neće narpaviti.

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je izjavio da su Vaše prognoze u vezi sa smanjenjem radnih mjesta, brojem nezaposlenih i sl. bile promašene. Vaš komentar?

Sve izjave su tačne. Danas je broj zaposlenih u RS najmanji u njenoj istoriji, a broj nezaposlenih najveći, kao i broj penzionera, a najveća u istoriji RS je i zaduženost. Sve ovo činjenice svjedoče o tome ko je upravu, a ko ne. Milorad Dodik se poziva na međunarodni monetarni fond (MMF), koji je raspolaže informacijom da u BiH raste industrijska proizvodnja i izvoz, ali da je visoka nestabilnost budžeta i da postoje veliki deficiti.

Najveću glupost koju Dodik može uraditi je da kaže “Narode, nije istina da je kriza!”, a svi golim očima vide da jeste. Svi, osim diktatora i nadobudnog apsolutiste, koji vjeruje da je sve onako kao se njemu čini. On lijepo živi, prima dobru platu, njegovim prijatelji imaju dobre poslove, a 60 posto budžeta potroše firme koje su mu bliske. Treba pitati ljude koji ne rade, ne primaju plate… Većina stanovništva ne živi dobro, stoga smatram da nisam pogriješio, čak da bio fin u ocjeni situacije u odnosu na to kakva je ona stvarno. Međutim, priučeni šatorski pjevači, inače vrlo sumnjivog kvaliteta, vole da daju ocjene, ne znajući šta rade. Tu prvenstveno mislim na Milorada Dodika.

Vi i čelnici drugih opozicionih stranaka uvjereni ste da će doći do smjene vlasti na narednim izborima. Šta ćete i s kim uraditi ako dođete na vlast?

Sav fokus stavićemo na otvaranje novih radnih mjesta putem investicija. Ova vlast je uništila poreski sistem, porezi moraju biti smanjeni. Van snage mora biti stavljena i odluka kojom se dugovi preduzeća pretvaraju u državni kapital.

Druga stvar je borba protiv korupcije, koja neće ostati samo na riječima. PDP smatra da je potrebo donijeti zakone koji zaista uređuju tu oblast. Želimo zabraniti nepotizam.

Treća oblasti je socijalna politika. Tu prvenstvemo moramo zaštititi penzionere, vlast se mora obavezati na rješavanje ovog pitanja.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close