Saradnja malih i srednjih preduzeća BiH i Mađarske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik državnog sekretara ministra za nacionalnu ekonomiju Mađarske Aron Mark Lener potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji malih i srednjih preduzeća. 

Šarović je novinarima rekao da će potpisivanje ovog protokola značajno doprinijeti saradnji između malih i srednjih preduzeća, kao i opštem ekonomskom razvoju i produbljivanju odnosa između BiH i Mađarske.

“Mađarsku doživljavamo kao prijateljsku zemlju i značajnog spoljnotrgovinsog partnera BiH”, dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, Protokol će unaprijediti razmjenu informacija, podići konkurentnost i saradnju malih i srednjih preduzeća, Mađarske i BiH, posebno u sektoru industrije, trgovine, privrede, nauke i obrazovanja, usluga, investicija.

Ovim dokumentom obezbjeđuje se i iniciranje i izrada zajedničkih programa s ciljem razvoja poslovne infrastrukture i pratećih usluga, a u interesu zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja.

Lener je na ceremoniji potpisivanja pozvao Radnu grupu resornog ministarstva BiH, na čijem je čelu pomoćnik ministra Dragan Milović, da već ove jeseni posjeti Budimpeštu, da bi se učinili zajednički koraci na konkretnoj realizaciji ovog dokumenta.

On je izrazio nadu u uspjeh ovog projekta, istučući da su mala i srednja preduzeća generatori prevladavanja ekonomske krize i šansa za novo zapošljavanje, ali i model za korištenje predpristupnih fondova EU.

Ceremoniji potpisivanja Protokola prisustvovali su i ambasador Mađarske u BiH Jožef Pandur, šef Direkcije za mala i srednja preduzeća Ištvan Vagaš i ekonomski savjetnik u Ambasadi Mađarske Sult Tibor, kao i pomoćnik ministra za malo i srednje preduzetništvo BiH Dragan Milović.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close