PolitikaRegion

Miroslav Lajčak: Evropski put je najbolje što BiH može dobiti

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini. Prvo je održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, nakon kojeg je izjavio kako je evropska perspektiva najbolja koju BiH može dobiti te kako je ponosan što njegova zemlja može učestvovati na putu BiH ka EU.

Lajčak je izjavio kako mu je posebno drago što u BiH boravi tačno godinu nakon posljednje posjete te da je ovoga puta riječ o dvojnoj dužnosti.

“Na prvom mjestu mi je upoznavanje o situaciji u BiH. Doveo sam predstavnike firmi iz Slovačke koji žele razgovarati s ovdašnjim predstavnicima vlasti. Slovačka od 1. januara preuzima poziciju kontakt ambasade NATO-a, što je također mnogo bitno za BiH. Vaša država je ostvarila veliki korak i pred njom je i veliki posao kada je riječ o pridruživanju EU. Ponosan sam što je Slovačka kao zemlja koja predsjedava EU doprinijela tome. Nije uredu što se ljudi u BiH u 21. vijeku plaše, jer ih je pogodilo mnogo stvari u posljednje vrijeme, a mi im obećavamo pomoć”, rekao je Lajčak i dodao kako je evropski put najbolje što BiH može dobiti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio kako je pozitivno što je Lajčak u posjeti našoj zemlji na dan obilježavanja potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Na današnji dan nije samo zaustavljen rat, već je stvorena prilika za buduće generacije da ovdje žive. Upravo na dan kada je potpisan Dejtonski sporazum, gost nam je Miroslav Lajčak i želim mu da se dobro osjeća i u Sarajevu i Banjoj Luci. Pozitivno je što je Lajčak odlučio razgovarati i s predstavnicima vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Razgovarat ćemo o bilateralnim odnosima i procesima evropskih integracija BiH. Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su prijateljski i definitivno nisu opterećeni ničim. Pozdravljam i to što je Lajčak došao u biznis okruženju, što je dobro za razvoj trgovinskih odnosa i razmjena između Slovačke i BiH”, naglasio je Crnadak i dodao da je Slovačka potvrdila da je prijatelj BiH te da je bila posvećena pridruživanju na putu pridruživanju EU.

Crnadak je istakao kako BiH želi zvaničan status kandidata do kraja 2017. godine, a da 9. decembra stiže “famozni upitnik” koji će donijeti komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Prema njegovim riječima, BiH tada treba pokazati opredijeljenost ka EU i to punom snagom.

Miroslav Lajčak će se danas sastati i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i članovima Predsjedništva BiH. Lajčak je u glavni grad BiH došao s predstavnicima 19 kompanija te će se mnogo razgovarati i o mogućnosti investicija i ulaganja u našu zemlju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close