Mirko Šarović: Posvetiti se zaštiti domaće proizvodnje

Planovi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) za 2013. godinu vezani su uz podršku domaćoj proizvodnji, pogotovo kada je riječ o industriji piva i plavom dizelu, poručio je danas u Sarajevu Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Šarović je na novogodišnjoj konferenciji za novinare istaknuo da je Ministarstvo na čijem je čelu ispunilo 90 posto svog plana za 2012. godinu. Na neki način, prema Šarovićevim riječima, ispunjeno je i preostalih deset posto plana (jedan zakon i nekoliko tema), ali se čeka saglasnost da projekti uđu u parlamentarnu proceduru.

Ambiciozni planovi

“Plan za 2013. je još ambiciozniji. Prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH ćemo obim materijala povećati za više od 50 posto. U proceduru usvajanja uputićemo sedam zakona. Naši planovi u 2013. okrenuti su ka napretku BiH prema članstvu u EU, odnosno ispunjavanju različitih agendi iz Mape puta. Jedan od njih je i pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Nadamo se da ćemo se WTO pridružiti krajem 2013. ili da ćemo barem završiti sve pregovore s (pre)ostalim zemljama s kojima nismo okončali bilateralne pregovore”, naglasio je ministar Šarović.

Govoreći o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji u svjetlu trgovinske razmjene naše zemlje sa susjedima, Šarović je najavio kako je plan za 2013. pokušaj da se osiguraju uslovi za izvoz ključnih bh. proizvoda na evropsko tržište, odnosno u Hrvatsku.

“Naše ključne robe za izvoz u Hrvatsku su mlijeko, mliječni proizvodi, meso od peradi i jaja. U tome smo napravili bitne pomake, a s tim u vezi je unaprijeđeno funkcionisanje Ureda za veterinarstvo BiH,” istaknuo je Šarović.

Stiže inspekcija

On je kazao da će biti pozvan inspekcijski tim iz Dublina (Irska) da u martu 2013. posjeti BiH i izvrši kontrolu lanca proizvodnje (od farmi do mljekarskih pogona) u najvažnijim mljekarama naše zemlje.

“U narednoj godini ćemo pokušati da pomognemo i drugim granama poput tekstilne i obućarske industrije i to putem privremenih suspenzija i smanjenjem carinskih stopa. To su značajni izvoznici, te bismo im smanjenjem carina na repromaterijal mogli pomoći”, dodao je Šarović.

Jedan od važnijih planova Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je da se preispitaju carinske kvote, a u sljedećoj godini bi trebalo da budu otvorene i druge teme, poput rada Elektroprenosa BiH.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close