PolitikaZDK

Miralem Galijašević: Ova godina će donijeti stabilizaciju privrede u državi i ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević u razgovoru za Klix.ba kazao je kako je stanje u kantonu bolje nego što je bilo, te da u 2016. godini očekuje poboljšanje ekonomije i izlazak iz ekonomske krize.

Piše: E. M./Klix.ba

Galijašević je početkom 2015. godine došao na poziciju premijera Zeničko-dobojskog kantona gdje je zatekao nelikvidnost budžeta od 70 miliona KM uz brojne obaveze prema javnim preduzećima, kao i boračkim organizacijama i socijalnim kategorijama. Rezultati su se pokazali već prvih mjeseci uvođenjem mjera štednje te ukidanjem savjetnika u Vladi ZDK sve s ciljem izlaska iz teške ekonomske krize.

“Nelikvidnost je smanjena za nekih 26 miliona KM, a paralelno smo radili na realizaciji programskih ciljeva koji su se odnosili na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Jednostavno, mi smo povukli određene poteze pored budžeta i programa rada vlade, doveli i program mjere štednje, moratorij o zapošljavanju i željeli smo pokazati javnosti da razmišljamo na jedan funkcionalan način”, izjavio je Galijašević.

Promjenom prioriteta u plaćanju obaveza ispunjeni su zahtjevi prema korisnicima socijalnih kategorija, te je uspostavljen socijalni dijalog sa sindikatima. Samo deset mjeseci poslije u Zeničko-dobojskom kantonu se osjeća stabilnost i puno je manje štrajkova i protesta pred zgradom Vlade ZDK.

“Posebno me raduje to da je na početku godine broj nezaposlenih bio veći od broja zaposlenih, a pred kraj godine imamo veći broj zaposlenih za nekih 2.500. Utječemo na stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta i u tome uspijevamo”, dodao je Galijašević.

Prednost Zeničko-dobojskog kantona se ogleda u tome da su privredni subjekti ovog kantona lideri u privredi Bosne i Hercegovine. ZDK je najveći izvoznik kao kanton sa procentom od 24 posto, što je pokazatelj da ArcelorMittal, Prevent, Cementara Kakanj, Natron-hayat, Provis, Madi, Hifa-oil, Mann+Hummel Tešanj i drugi idu u pravom smjeru.

Proteklih dana, građani ZDK izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke Vlade o ukidanju zdravstvenog osiguranja rudnicima i drugim subjektima koji imaju dugovanja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja. Galijašević je pojasnio da Zakoni moraju biti jednaki prema svima te da će u 2016. godini Vlada poduzeti određene mjere.

“Zdravstvo u ZDK je limitrano budžetom od 155 miliona KM koja su nedostatna za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu 400.000 stanovnika u kantonu u kojem tek 79.000 statičnih osiguranika plaća zdravstvenu zaštitu. Veliki je broj onih koji i ne plaćaju, a ova sredstva koja imamo raspodjeljuju se na sve građane. Primarna zaštita u domovima zdravlja je zadovoljavajuća, ali problem je Kantonalna bolnica i vjerujem da ćemo riješiti taj problem. Imamo potraživanja više od 70 miliona KM zdravstvenih doprinosa od privrednih subjekata u ZDK, a tu prednjače rudnici Breza, Kakanj i Zenica. Mi nemamo drugi način nego da uradimo neku analizu i pregled, a Vlada će morati zauzeti oštriji stav, razgovarati sa tim subjektima jer će vjerovatno biti uskraćeni za zdravstvenu zaštitu”, pojasnio je Galijašević za Klix.ba.

Galijaševića još ohrabruje činjenica da će rast industrijske proizvodnje u BiH 2016. godine biti veći za tri posto, što je najveći rast od ekonomske krize koja je Bosnu i Hercegovinu pogodila 2009. godine.

“Preduzeća će bilježiti rast i očekujemo značajnije prihode od izvoza. Vjerujem da će 2016. godina biti godina potpune stabilizacije privrede u BiH, a raduju me i potez Federalne vlade u smislu donošenja reformskih zakona”, dodao je Galijašević.

Za kraj razgovora, Galijašević je kazao kako je već predviđen plan rada Vlade Zeničko-dobojskog kantona u 2016. godini te da vjeruje da će određene aktivnosti predstavljati i bolje uvjete za život stanovnika u ovom kantonu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close