Ministru Radončiću SIPA nije provjerila 12 godina života

Osam dana je trebalo ovlaštenim službenicima Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) da izvrše provjere istinitosti informacija koje je u svojoj izjavi naveo kandidat za ministra sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je, kao što je poznato, na kraju i imenovan za prvog čovjeka sigurnosti u BiH.

Nije smetao ni godišnji

Da je sve urađeno navrat-nanos, potvrđuje i konačan izvještaj o istinitosti informacija koje je SIPA dostavila predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem je konstatovano da SIPA iz objektivnih razloga nije bila u mogućnosti da izvrši provjeru svih istinitosti navoda iz izjave Radončića i to u dijelu koji se odnose na:

– sticanje obrazovanja u ŠC “Vukadin Vukanović” Ivangrad i na Univerzitetu “Veljko Vlahović” Titograd, Crna Gora,

– radno iskustvo u periodu od 1. 1. 1978. do 1. 1. 1990. godine dok je bio radno angažiran u Crnoj Gori.

Samo ta činjenica trebala je biti dovoljna da se imenovanje Radončića odgodi do provjere istinitosti njegovih navoda, ali s obzirom na to koliko se žurilo, nije čudo što je prekršen i Zakon o Vijeću ministara BiH.

Uporedbe radi, prilikom provjere istinitosti informacija koje su tražene od smijenjenog ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, proces provjere istinitosti informacija koje je naveo u upitniku prije nego je imenovan za ministra je trajao dosta duže i bio je temeljito urađen, što nam je potvrdio i sam Ahmetović.

– Istinitost informacija koje sam prezentovao SIPA je provjeravala duže od osam dana, a kao što je poznato, i ja i moja porodica smo rođeni u Bosni i Hercegovini, a ne u drugoj državi. Primjera radi, u vrijeme provjere mog stepena fakultetskog obrazovanja na Univerzitetu u Tuzli je bila ljetna pauza i fakultet nije ni radio. To nije spriječilo ovlaštene službenike SIPA da pozovu s godišnjeg odmora odgovornog službenika fakulteta koji je potvrdio istinitost diplome koju sam priložio uz upitnik, istakao je Ahmetović te dodao da nije postojala niti jedna stavka u upitniku koju SIPA nije provjerila i potvrdila istinitost navedenih informacija.

(Ne)profesionalnost

Iz tog razloga, istakao je da je veoma upitno zašto se toliko žurilo s provjerom da su na kraju prihvaćene nepotpune informacije jer, kako je napomenuo Ahmetović, prvi čovjek sigurnosti u BiH je osoba koja možda jeste, a možda i nije završila navedene škole jer SIPA nije mogla dati potvrdu o 12 godina života Fahrudina Radončića u Crnoj Gori.

Ne zaboravimo da se u to ubraja i Radončićevo prvo radno iskustvo koje je navodno ostvario u listu Omladinski pokret iz Podgorice, gdje je, kako je sam naveo, a istinitost te informacije nemamo, radio kao urednik, a potom i v.d. glavni urednik, kao i radno iskustvo u Opštinskom komitetu SK Titograd, gdje je bio izvršni sekretar za informisanje.

Postavlja se pitanje kako kao konačan izvještaj predsjedavajući Bevanda može prihvatiti dokument koji ne sadrži dokaze o istinitosti informacija koje je dostavio kandidat za državnog ministra te zašto se nije moglo sačekati da službenici SIPA temeljno i profesionalno odrade svoj posao koji bi zahtijevao rad duži od osam dana. To sigurno do sada nije bila praksa.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close