Cenić: Pare troše, a privredu reketiraju

S jedne strane ćemo pričati o stezanju kaiša, na drugoj ćemo kupovati naklonost birača, a u javnosti se stvara klima – šta ima da štrajkuju oni koji su na budžetu kada redovno primaju plate. To je pogubnost ove politike.• Vlada Republike Srpske uputila je u Narodnu skupštinu nacrte budžeta i ekonomske politike za narednu godinu koji su, zbog najavljenih mjera štednje, izazvali brojne polemike. Kako Vi ocjenjujete ponuđene dokumente?

– Moram reći da je pomalo čudno što je prednacrt ovih dokumenata pušten u raspravu prije nego je u formi nacrta otišao u Narodnu skupštinu koja bi se o njima izjasnila i uputila ih u javnu raspravu. Međutim, s druge strane nema čuđenja, jer treba u javnost gurnuti ovakve papire, a onda pustiti da se do sednice Skupštine javnost izduva, da se desi što se treba desiti, pa da onda glatko prođe u NSRS-u jer će biti onako kako vladajuća koalicija kaže. Buru je izazvalo najavljeno smanjenje plata korisnicima budžeta, ali je to urađeno vrlo vešto, jer će navući dobar deo ljudi da podrži ovu odluku. Biće i ostrašćenosti i radovanja uz komentare neka sada i onima s budžeta skinu plate, tako da najavljeni štrajk može biti loše primljen. Ne znam šta su socijalni partneri čekali do sada, jer su znali kakvo je stanje, imali su sve pokazatelje, ali su čekali da dođe ekonomska politika i budžet pa će sada talasati o svemu tome. Do 4. decembra, za kada je predviđeno da se ovi dokumenti razmatraju u formi nacrta u Skupštini, mislim da će dosta toga izduvati, da će se, nakon burnih govora, postići kompromis.

• Kada govorimo o ekonomskoj politici za narednu godinu, privrednici i Sindikat ističu da ne postoje mjere koje bi pomogle realnom sektoru: da li je onda realna projekcija o rastu BDP-a od 0,8 posto?

– Mislim da nije, jer su prva dva kvartala u ovoj godini zabeležila pad BDP-a, a pokazatelji ne govore ni da će se u narednoj godini nešto drastično promeniti. Kada govorimo o ekonomskoj politici, niko nije hteo da vidi kakva je stvarnost i kakva je bila ekonomska politika u ovoj godini. Na sva upozorenja da treba više voditi računa o onima koji zarađuju, bio je odgovor biće investicija, biće novih projekata, koje sada niko više ne spominje. Sada se daje obrazloženje da se s ovakvom ekonomskom politikom ide zbog toga što nas čekaju dve teške godine, zbog pogoršanih uslova u okruženju i Evropskoj uniji. Pritom niko ne želi da kaže da je stvar u domaćoj potrošnji i nekonkurentnosti naših proizvoda. O tome niko ne vodi računa.

• Ovih dana često se čula ocjena da je krajnje cinično što je Vlada tek sada, nakon silnih godina renesanse, priznala da je i u RS-u prisutna recesija.

– Ne da je cinično nego je i ponižavajuće. Svaka zemlja koja hoće dobro sebi, odmah se suočava s problemima i o njima javno raspravlja kako bi se stanje korigovalo. Kod nas se to radi drugačije, problemi se negiraju i tek kada se suočimo sa zlom, sledi priznanje. I pitanje je s kojim obrazom izlaze pred sve nas koji smo upozoravali na stvarnost koja je pogubna. Ali da se vratim na budžet. Najavljuju se stroge mere, kresanje plata, a u isto vreme povećavaju se za skoro 13 miliona KM rashodi na stavci roba i usluga, i to za devet puta više. Da ne govorim o isplati dugova, o ukidanju Sky Srpske, iako smo godinama upozoravali da je smešno finansirati kompaniju koja nema avione, da ne govorim o aerodromima Banjaluka i Trebinje, koji uopšte ni ne postoje, za koje su izdvajanja povećana preko dva puta. Ali videli ste izjavu predsednika BORS-a, koji je apsolutno zadovoljan predloženim budžetom, jer su dva i po puta povećana izdvajanja za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija i njihovih naknada. Dakle, s jedne strane ćemo pričati o stezanju kaiša, na drugoj ćemo kupovati naklonost birača, a u javnosti se stvara i ta klima šta ima da štrajkuju oni koji su na budžetu kada redovno primaju plate. To je pogubnost ove politike.

(Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close