Ministri zapadnog Balkana potpisali deklaraciju o regionalnoj saradnji

Ministri sedam zemalja zapadnoga Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije susreli su se jučer u Zagrebu gdje su i potpisali deklaraciju o Regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine u kojemu bi se za istraživanja i razvoj za inovacije potrošilo 200 milijuna eura.

Ministarski sastanak održan je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a njegovi organizatori su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Svjetska banka i Europska komisija.

Nakon razgovora ministri su na dijelu sastanka otvorenoga za javnost potpisali spomenutu deklaraciju i bili jednodušni u ocjeni da je riječ o važnom strateškom dokumentu, kao i u ocjeni da je skup organiziran na visokoj razini, te da je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić bio izvrstan domaćin i poticajan sugovornik.

S tim u vezi, hrvatski ministar Željko Jovanović napomenuo je da je predsjednik HAZU ministrima održao izuzetan govor o viziji osnivača HAZU đakovačkoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koja je još prije 150 godina govorila o tome što mi danas činimo.

Ministri su bili jednodušni i u isticanju cilja te strategije za svoje zemlje i regiju zapadnoga Balkana, a to je poticanje rasta i konkurentnosti gospodarstva jačanjem veza između znanosti i industrije što se može ostvariti kroz reformu znanosti i strateškim ulaganjima te poticanjem ulaganja u znanost iz privatnoga sektora i bolje vladavine u sektoru znanosti i inovacija.

Kako je rekao ministar Željko Jovanović, potpunu suglasnost postigli su i u tome da Republika Hrvatska preuzme sjedište implementacije Strategije istraživanja i razvoja za inovacije zapadnoga Balkana, te da će Republika Srbija biti predsjedavajuća zemlja u provedbi strategije.

Svojim potpisima to su potvrdili hrvatski ministar znanosti Željko Jovanović, zamjenik albanske ministrice obrazovanja i znanosti Arban Mazniku, ministar javnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović, kosovski ministar znanosti i tehnologije Rame Buja, makedonski ministar obrazovanja i znanosti Spiro Ristovski, crnogorska ministrica znanosti Sanja Vlahović i srbijanski ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkoga razvoja Tomislav Jovanović.

Tako je, primjerice, zamjenik albanski predstavnik Arban Mazniku istaknuo da je u vrijeme krize suradnja jedini način kako možemo ići naprijed, a bosansko-hercegovački ministar Sredoje Nović smatra potpisani dokument novim iskorakom u oblasti inovacija i istraživanja oko kojega je postignut potpuni  konsenzus.

Hrvatski ministar Željko Jovanović istaknuo je da je današnji događaj možda i najvažniji u njegovu dosadašnjem ministarskom mandatu. Objasnio je da strategija donosi dva nivoa aktivnosti – reformske politike u sektorima znanosti, obrazovanja i istraživanja te strateške investicije u znanosti i istraživanjima. Iz ta pak dva nivoa aktivnosti, istaknuo je, imamo četiri strateška cilja – bolja istraživačka baza, suradnja znanosti i gospodarstva i transfer tehologije, veće ulaganje poslovnoga svijeta u znanost i istraživanje te bolje upravljanje sustavom.

Kosovski ministar Rame Buja uvjeren je da će se se strategija i provoditi, a posebnu zahvalnost za potporu izrazio je Svjetskoj banci i Europskoj komisiji.

I makedonski ministar Spiro Ristovski siguran je da strategija neće biti ‘mrtvo slovo na papiru’ te da će posebice pomoći mladim istraživačima, a crnogorska ministrica Sanja Vlahović da će njezina zemlja pridonijeti kreiranju sinergijskog efekta i razvoju znanosti i istraživanja koji su doista generatori razvoja društva.

Srbijanski ministar Tomislav Jovanović istaknuo je da će danas potpisana strategija dati nemjerljiv doprinos znanosti u Srbiji u kojoj se za znanost izdvajaju mala sredstva, ali i da je to i potvrda da su rezultati znanosti ipak vrednovani. Uvjeren je da će to biti poticaj znanstvenicima u Srbiji, a posebice mladima. To što je Srbija izabrana za predsjedavajuću zemlju strategije smatra i dodatnim priznanjem znanosti  u njegovoj zemlji.

(Fena, eKapija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close