Ministri vanjskih poslova EU-a: BiH i dalje krši svoje međunarodne obaveze

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije uputilo je danas još jedno upozorenje vlastima Bosne i Hercegovine o neophodnosti provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i izrazilo zabrinutost nenapredovanjem zemlje na putu evropskih integracija.

BiH je jedina zemlja regiona koja je bila tema današnje sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji čine Vijeće za vanjske poslove.

“Pozivajući se na zaključke iz decembra 2012, Vijeće izražava zabrinutost nedostatkom napretka BiH ka EU-u. Kako su ostale zemlje u regiji napravile napredak, BiH trenutno zaostaje”, navodi se u zaključcima.

Vijeće je izrazilo žaljenje što politički lideri u BiH za tri godine nisu uspjeli implementirati presudu u predmetu Sejdić-Finci, dovodeći BiH u poziciju da krši međunarodne obaveze.

“Vijeće izražava zabirnutost zbog mogućih implikacija u vezi sa izborima 2014. godine i požuruje vlasti BiH, da kao prioritetno pitanje uskladi Ustav BiH sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Napor na tom polju je neophodan kako bi stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Puna implementacija presude u predmetu Sejdić-Finci je ključni element za kredibilnu aplikaciju za članstvo koja bi bila razmotrena od EU-a”, navodi Vijeće.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a još jednom su pozvali političke lidere u BiH da se slože u vezi sa provođenjem presude kao prioritetnim pitanjem, i u tom kontekstu, da budu nastavljeni konstruktivni pregovori s EU-om putem ureda specijalnog predstavnika i šefa EU delegacije. Ministri na kraju zaključaka navode kako EU ostaje predana evropskoj perspektivi BiH.

Sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a predsjedavala je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close