-TopSLIDEBiHPolitika

Ministri HDZ-a u Vijeću ministara BiH odbili ukidanje viza

“Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne”.

Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine, objavila je zamjenica predsjedavajućeg državne vlade i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković. 

“Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor. Odgovornost za milionske štete je na ministrima koji su se usprotivili prijedlogu za olakšavanje viznog režima za UK, Irsku i Kraljevinu Saudijsku Arabiju koji je naišao na podršku iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Ne mogu pronaći nikakvo opravdanje za ovakav čin. Ali, ovo je možda najbolji odgovor na pitanje zbog čega Bosna i Hercegovina ne napreduje brže i zbog čega je još toliko izazova pred nama. 

Bezrazložne, neopravdane i očito zlonamjerne opstrukcije došle su ministara iz HDZ, posebno ministra Grubeše kojemu recimo, prije nešto više od dvije godine nije bio problem pomoći osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću da ode u Hrvatsku na odsluženje kazne, ali jeste bio problem pomoći građanima ove zemlje.

Javnost mora znati da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH, kako bi spasili što se spasiti može. 

Spremni smo hitno kadrovski ojačati ambasade te pronaći i druge modalitete u skladu sa zakonom. Ali, ne možemo se oteti dojmu da je nekome cilj bio da se onemogući ekonomski oporavak BiH”, saopćila je Turković.

Politicki

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close