Ministar Ivanković-Lijanović sa udruženjima poljoprivrednika

Dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović jučer je (srijeda 02.09.2013.) u Sarajevu održao sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Tema sastanka bile su izmjene Programa poticaja za 2013. godinu kroz koji bi riješili zahtjeve koji nisu stigli na vrijeme iz određenih kantona zbog čega ispaštaju poljoprivredni proizvođači jer do sad nisu mogli ostvariti poticaje. Poljoprivredna udruženja podržavaju izmjene i dopune Programa kako bi riješili sve te zahtjeve  kao i poljoprivrednici da ne bi imali štetu zbog loše administracije unutar nekih kantona. Usaglasili smo se da je vrlo važno da u sklopu izmjena Progama budu obuhvaćene i investicije u ruralnom razvoju kako bi zahtjevi koji su podneseni još prošle godine bili adekvatno riješeni i kako ne bi bilo diskriminacije prema određenim proizvođačima, odnosno da su neki proizvođači ostvarili poticaje na osnovu investicije a neki nisu.

Razgovarali smo i oko plaćanja poljoprivrednih poticaja. Zbog neopravdanog kašnjenja isplate poljoprivrednih poticaja, preuzeo sam obvezu da ću ponovo razgovarati sa premijerom i ministrom finansija, da kao što državni službenici plate dobivaju svakog mjeseca, da i poljoprivrednici svoje poticaje ostvaruju svakog mjeseca. Po Zakonu o izvršenju Proračuna, poticaji su prije isplata plata državnim službenicima“, rekao je ovom prilikom dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

Junuz Brkić iz Saveza poljoprivrednih udruženja SBK osvrnuo se na problematiku koja se odnosi na dio Federacije iz kojeg dolazi, konkretno na propust kantonalne administracije. Kantonalno ministarstvo poljoprivrede nije na vrijeme proslijedilo upućene zahtjeve 332 poljoprivrednika pa je zbog toga taj broj proizvođača ostao bez ostvarenog prava sa Federalnog nivoa.

„Umjesto u zadruge, imao sam prijedlog da se određeni iznos iz Programa da udruženjima poljoprivrednika. Zadruge su profitabilne organizacije a mi smo nezadovoljni radom Zadružnih saveza. U osnovi mi nismo imali drugih prijedloga i imali smo zamjerku na kantonalna ministarstva. Smatram da treba kazniti odgovorne koji su napravili propust jer ljudi nisu ostvarili svoje pravo“, dodao je Brkić.

Miro Pejić iz Udruženja poljoprivrednika u BiH je dodao kako se poljoprivredni proizvođači ne smiju dovoditi u situaciju da kasne poticaji zbog propusta bilo koje razine vlasti.

Komentirajući povećanje poticaja u ovčarstvu i kozarstvu sa 15 KM na 40 KM, Pejić je istakao: „Mi smo se za to zalagali već duže vrijeme. Ovo ministarstvo je prihvatilo naše sugestije jer se mora napokon kontrolirati sustav. Još uvijek ima jako puno „neproizvođača“, odnosno proizvođača koji lažiraju određenu dokumentaciju i takvi se moraju odstraniti da bi oni istinski proizvođači imali što više. Mi ćemo se i dalje što snažnije zalagati da poticaji u Federaciji BIH još više rastu a nikako da se ukidaju’.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close