Milorad Dodik: Srbija neće u EU u narednih 15 godina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srbija neće ući u Evropsku uniju u narednih 15 godina i da ako dođe do nove runde dijaloga Beograda i Prištine neće biti postignut sporazum. Srbija neće ući u EU u narednih 15 godina, jer šta god učinila uslijedit će novi zahtjevi… Priština ima sve, a Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ništa od svojih prava i svoje autonomije – rekao je Dodik za televiziju Most iz Zvečana, prenosi Blic.

Dodik je naglasio da je svim narodima osim Srbima priznato pravo na samoopredjeljenje.
– To moramo da izliječimo vremenom, a vrijeme traži istrajnost u tom pogledu – rekao je on i dodao da za Kosovo treba naći cjelovito rješenje.

On je rekao da je “podjeljenost srpske političke scene katastrofalna za konačno rješenje” i dodao da “samo jedinstvo osigurava uvjerenje kod drugih da se zna šta se hoće”.

– Srbija se mora okrenuti ekonomiji i ona ima potencijal, to je jedna od zemalja sa najznačajnijim geostrateškim položajem na Balkanu, ima niz prednosti koje mora da istakne i jasno kaže da je to ono što daje Evropi i da ta Evropa ne može očekivati da Srbija bude ponižena – istakao je Dodik.

On je rekao da su se Sjedinjene Američke Države “našle u živom blatu zbog ranog priznanja nezavisnosti Kosova mimo Rezolucije 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet Srbije i visoku autonomiju za Kosovo”.

Komentarišući položaj Srba na Kosovu, Dodik je rekao da njihova borba za opstanak ne smije da bude povezana ni sa kakvim nasiljem.

– Nasilje koje bi eventualno sproveo (premijer Kosova) Hašim Tači prepoznalo bi se kao nasilje nad jednom etničkom zajednicom. Srbi su se kao ponosan i dostojanstven narod branili, ne treba da se pokreću sa svojih ognjišta već da političkim sredstvima brane svoje domove – rekao je Dodik.

On je dodao da vojno organizovanje na Kosovu može samo da šteti i da ako Tači misli da upotrijebi silu to neće ostati bez reakcija nekih drugih zemalja koje ne žele to da vide.

Dodik je rekao da Srbije i Rusija treba da ulože dodatne napore da dođe do proširenja eknomske saradnje između te dvije zemlje.

– Rusija će podržati stavove Srbije, ali oni vole da sve bude jasno i svi budu istrajni, ne vole da se mijenjaju. Ne treba bježati od toga da se razgovara sa Rusijom, jer sa njima razgovara i Evropa i bilo bi logično da je Rusija bila više implementirana kada je u pitanju bilo Kosovo, a ne da se to prebaci na EU – rekao je Dodik.

On je to ocijenio kao stratešku grešku Srbije koja je “time što je u toj mjeri vjerovala (visokoj predstavnici EU za bezbjednost i spoljnu politiku) Ketrin Ešton izgubila značajan broj prijatelja u Ujedinjenim nacijama”. Dodik je izrazio želju da posjeti Kosovo i dodao da će, kako je rekao, za to da izabere adekvatan trenutak.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close