Milorad Dodik: Nema razloga da SDA sada ulazi u šestorku

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za “Dnevni avaz” ocijenio je da neće doći do promjena unutar vladajuće šestorke na državnom nivou, ističući kako je najbolje da postojeća parlamentarna većina nastavi sa započetim promjenama i usvajanjem zakona.

Iako je to za njega rijetkost, na intervju je stigao skoro pola sata prije zakazanog termina, zbog čega je čak ubrzao razgovor s bivšim predsjednikom Srbije i svojim prijateljem Borisom Tadićem, s kojim se susreo nekoliko minuta prije dolaska našeg novinara.

Važni zakoni

Kao i obično, otvoreno govori o svojoj „ljubavi“ prema BiH, o tome zašto, ako ne vjeruje u ovu državu, ipak putuje sa pasošem koji nosi njena obilježja, te samouvjereno prognozira rezultate općih izbora koji će biti održani naredne godine.

– Ja ću ponovo biti predsjednik RS. Ako se dogovorimo u vezi s odlukom „Sejdić i Finci“, Igor Radojičić (Crnogorac, op. a.) će biti član Predsjedništva BiH, a ako ne bude tih promjena, opet će pobijediti naš kandidat. SNSD će dobiti 37 posto glasova, a naši koalicioni partneri DNS i SP će zajedno dobiti 20 posto. SDS će dobiti malo više glasova, ali ti patološki lažovi i kriminalci neće uspjeti tek tako zavarati narod. PDP će doživjeti debakl – kategoričan je Dodik.

U toku su razgovori političkih stranaka u vezi s funkcioniranjem parlamentarne većine na državnom nivou. Neke od njih izlaze i s nekim svojim scenarijima. Kakav je Vaš?

– Najvažnije je da se stranci ne miješaju u unutrašnje stvari, jer to dovodi do apsurda. Kada oni to ne rade, onda bh. vlasti funkcionišu i usvoje četiri važna zakona kao što su Zakon o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i ostalo. To je rezultat unutrašnjeg dogovora i kompromisa. Svi zastoji su bili vezani isključivo za njihovo mešetarenje i podvaljivanje. Mogli smo čuti američkog ambasadora koji poziva da se, kao, smijeni vlast ili onu karikaturu od francuskog ambasadora, koji je rekao kako mu je jasno da se okuplja veliki građanski protest, a džaba sjedi ovdje tri godine i nema pojma ni o čemu.

Naravno da BiH ima svoje sistemske slabosti. To na načelnom nivou osjećamo i mi političari, ali ih stranci koriste za zloupotrebe. Vladajuća šestorka je u partnerskim odnosima uradila svoje i ova pitanja završila na opšte iznenađenje stranaca, a dobrobit BiH.

Razgovarao sam sa Zlatkom Lagumdžijom, Draganom Čovićem, uskoro bih trebao i s Mladenom Bosićem, a narednih dana će doći i novi predsjednik HDZ-a 1990.
Također, s Fahrudinom Radončićem imam redovnu komunikaciju.

Iz SDA najavljuju da bi oni mogli ući u šestorku, a SDP BiH izaći. Je li to izvjesno?

– Nema razloga da se bilo šta mijenja, posebno poslije uspješnog usvajanja paketa zakona. Trebamo se usmjeriti na priču „Sejdić i Finci“, evropske integracije i priču o MAP-u.

Evo šta se dešava kod Sulejmana Tihića. Sarajevska politička čaršija uspijeva da zarobi cijelu BiH svojim prepucavanjima. U čemu je razlika između Lagumdžije i Tihića? Sa Lagumdžijom smo pokazali da možemo bez obzira na sve slabosti, a Tihić je jučer (prekjučer, op. a.) bio protiv. Lagumdžija je učestvovao u deblokadi, a ne on. Politikantstvo, koje se sili iz Sarajeva, zavisi samo od toga ko je na kojoj poziciji, odnosno ko je unutra, a ko vani.

Nema suštinskog tkiva za bilo kakve promjene i bolje da nastavimo ovako. To je najbolji put kretanja.

 Jedno od pitanja koje ste dogovarali sa SDP-om BiH tiče se „Elektroprijenosa BiH“. Dva entitetska premijera nedavno su dogovorila da će Vijeću ministara BiH uputiti izmjene i dopune zakona, kako bi se državna kompanija konačno odblokirala. Međutim, iz Delegacije EU stiglo je upozorenje – prvo plan investicija, pa tek onda podjela dobiti. Hoće li to opet zakočiti ovaj proces?

– Ko su oni da traže plan investicija? Ko su oni da se miješaju? Ako će upravljati BiH, neka preuzmu odgovornost za sve. Da li mi rušimo civilizaciju i Evropu ako se dogovorimo? Oni su blokirali „Elektroprijenos BiH“ jer su nametnuli zakone, jer tamo neka strankinja kuvarica ili šta god je bila, treba da bude direktor. Takvi smorovi dođu i hoće da upravljaju institucijama. Kad pričate s njima, kažu vam, šta god se vi dogovorite mi ćemo poštovati, a kad se dogovorimo, oni to osporavaju.

Pitam ih – ko ste vi? Hoćete li nas pustiti konačno da na miru da nešto uradimo? Taj će zakon ići i uvjeren sam da BiH ima šansu da izgradi svoj odnos na važnim pitanjima kao što je „Elektroprijenos BiH“.

Sva priča sa Zapada o elektroenergetskom sistemu BiH ide ka tome da se on obezvrijedi kako bi bio jeftin za kupovinu od njihovih velikih kompanija, da dođu ovdje i struja bi poskupila pet puta.

Ako je “Elektroprijenos” zajednička kompanija dva entiteta i mi smo skupština dioničara, zašto se onda miješaju. Investicija nema pet godina i sad su se toga sjetili. Ja podržavam dogovor dva premijera, jer je dobar, ne krši zakon i ustav i biće proveden.

Politička greška

Kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje ste također dogovarali s SDP-om, pojavili su se oprečni stavovi funkcionera dvije stranke kada su one stigle na Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma PSBiH. Zašto? U čemu je problem?

– SDP je u pravu. Dogovor je bio da se ide bez dopuna i bilo kakvih radnji na tim dokumentima. Sve drugo što bi se trebalo mijenjati u Izbornom zakonu BiH treba biti predmet novih razgovora. Prema tome, ovdje je bio problem što se negdje izmijenio obim onoga što je ranije dogovarano. Ponovo ćemo sjesti i dogovoriti način kako ćemo to riješiti.

Što se tiče koalicije sa SDS-om na državnom nivou, stalno ističete kako oni nisu uradili dogovoreno. Iznijeli ste i niz optužbi na njihov račun. Zašto se onda još držite dogovorene platforme o saradnji?

– Principi dogovoreni u toj platformi su univerzalni i treba da ostanu. Problem u njihovom radu je što se stalno pokušava omekšati politika koja dolazi iz RS kroz SDS. Oni su to uradili isključivo kako bi tamo pozicionirali neke svoje ljude. Indirektno smo napravili političku grešku činjenicom da smo olako ušli u priču s njima, a iako smo sami imali dovoljno kapaciteta, uradili smo to zato da se uspostavi mehanizam zajedničkog djelovanja.

Nema tamo pozicioniranja po principu autentičnih političkih partija, nego samo pozicija strana. BiH ima devet nadležnosti po Ustavu, one su izvorne i po njima Parlament može da donosi odluke. Sve drugo što čini 90 posto je stvar dogovora i pozicioniranja RS.
Potrčali su tamo kao stampedo na neka radna mjesta i pozicije u Sarajevu, koristeći dobrobiti saradnje s SNSD-om, a čim pređu entitetsku liniju, govore kako smo mi opšte zlo.

Nakon općinskih izbora došli su u neke općine i tamo pomeli ljude, a SNSD to nikada nije radio, da dođemo na lokalnu vlast i istjeramo 50 posto ljudi. Ali to je njihova politika i duboko se razlikujemo. U SDS-u su političari u pokušaju, koji ništa iza sebe nisu ostavili.
Pokazuju podaništvo prema strancima. Jednog dana ćemo tačno izaći s kontaktima koje ima Ognjen Tadić (potpredsjednik SDS-a, op. a.) i servilnosti koju pokazuje. On je više u kancelarijama nekih ambasada nego na radnom mjestu.

Mi smo samo jedno promašili, a to je s kojim ljudima to radimo, što može da upropasti čitavu jednu ideju i već je upropaštava.

Brojni analitičari, Vaše stranačke kolege, pa i Vi, isticali ste da „razni centri pokušavaju da uruše RS diskreditirajući Vas“. Ipak, još ste u istoj fotelji. Ko Vas pokušava „skinuti“ i može li u tome uspjeti?

– Mene niko ne može diskreditovati, samo ja sam. To šta kažu neki smorovi, ne tiče me se. Ovdje je bavljenje politikom očigledno poziv nekome da atakuje na dostojanstvo ljudi i njihovih porodica. To je primitivan pristup, koji sada prolazi. Politika, ipak, ima u sebi dostojanstvo iako se pokušava potpuno satanizovati i obezvrijediti. Pa i vi iz medija ne možete bez političara, jer vam je to život. Da li ste Vi jutros trebali biti na pijaci da pišete pošto je krompir?

Jutros ne, zbog dogovora s Vama. Ali i to su pitanja koja interesiraju običan narod.

– Pa dobro. Ali govorimo o principu. Radi se o jednom gađenju politike, što je potpuno neopravdano. Uvijek se nametao neki lider i vođstvo, pa makar i kod onih koji su vodili pleme. To je bila politika tog vremena. Civilizacija se dramatično promijenila, ali je politika ostala neprikosnovena i preživjela je sve promjene.

Trebaju se kritikovati devijacije, ali ova haranga, blaćenje i traženje da onaj ko se bavi politikom završi na giljotini ne pripada ovom stepenu razvoja društva. Nametnuli su se neki šminkeri, kao onaj Branislav Borenović (PDP) koji, čim progovori, hoće da mu prsne lice koliko se zarumeni, jer i sam zna da govori laži.

Ostali ste mi dužni odgovor na pitanje odakle potječu ti centri koji Vas lično, navodno, pokušavaju „medijski satanizirati ili diskreditirati“?

– Prvog dana kada sam ušao u politiku, vjerujte, razmišljao sam o zadnjem danu. Nisam od onih koji je izgubio racionalnost. Imam svoje ljudske običaje i potrebe, obavljam svoj posao u skladu sa zakonom, štitim interese RS, strastveno i ratnički na političkom planu. Kad sam igrao košarku, bio sam, također, poznat kao borac koji nikada nije odustajao. I kada smo gubili 20 razlike, razmišljao sam da u dva minuta možemo preokrenuti poraz i pobijediti. Moj mentalitet ne prihvata kraj i ne pristajem da je poraz definitivan i da više nema šanse. Neke stvari ne bih uradio isto kao prije sedam godina. Na početku političke karijere bio bih smireniji.

 Dejtonski koncept

Smatrate da ste danas u svojoj retorici i političkom djelovanju „smireniji“ nego prije sedam godina?

– Danas imam osjećaj potpune smirenosti i uvjerenosti. Nemam nikakvog nestrpljenja, kao na početku. Međutim, ako narod izađe na izbore i kaže – mi želimo nekog drugog, onda uredu. Nemam ništa protiv. Ali učiniću sve da pokažem šta smo radili i koji izazovi nas čekaju. RS je danas faktor, što nikad nije bila, a smatram da smo to ostvarili ja i moja ekipa ljudi. To nekome smeta. U toj fotelji, gdje Vi sada sjedite, obično sjede ambasadori, koji više ne mogu doći tu, uperiti prstom i reći – tražimo ovo! Ne može!

Govorio sam da u svijetu postoje autokratije, a kod nas ambasadokratija. I kada ja kažem da Bosna nije normalna, onda me napadnu, pa kako će biti ako njom upravljaju ambasadori.

Često ponavljate stavove kako je BiH glomazna i nefunkcionalna, da je ne priznajete, ali…

– Priznajem je u dejtonskim okvirima. Ne prihvatam samo onu koja nije.

Pa zar sada nije u dejtonskim okvirima?

– Nije! To je karikatura koja ne može uspjeti. Kamo puste sreće da u BiH ima snage da se vrati na dejtonski koncept. Ovako će biti zamorče, do momenta kada će se prirodnom smrću raspasti, jer će biti zgađena i Bošnjacima. Ne vjerujem u BiH…

Ali, ipak nosite pasoš ove zemlje. On jeste diplomatski, ali u njemu su obilježja ove države.

– Samo zato što moram. Osim zgađenosti, nemam drugi osjećaj kada uzmem ovaj pasoš. Ozbiljno Vam kažem. Koristim ga zato što obavljam ovu dužnost. Čim ne budem predsjednik, izvadiću sebi pasoš Srbije.

Pa pitajte i političare Bošnjake jesu li zadovoljni ovakvom BiH i reći će vam da nisu. Ja znam koju BiH oni žele, a i oni kakvu ja želim. Primarno nisam protiv BiH, ali sam protiv one koja će mi uništiti život i učiniti da svaki dan imam problem zbog nje.

Malo-malo, pa imamo zastoj u zajedničkim organima. Šta mislite kad on bude trajao dvije-tri godine, a to je moguće. Šta mislite ako se jednom iz nekog razloga naljute Bošnjaci pa neće da dođu u zajedničke organe, a Srbi i Hrvati hoće. To nije Bosna ako u njoj nisu svi, a ja hoću da budu svi, ali da uvažavamo jedni druge. Ja ne mrzim nikog. Znam mnoge Bošnjake koji su odlični ljudi. Ali, to je lična impresija i ona nije najvažnija kada sam ja kao političar dio nekih procesa. Najveći razdor u BiH je napravio Pedi Ešdaun svojom arogancijom i nametanjem zakona…

Kada je u pitanju strukturalni dijalog, isticali ste da on ne daje očekivane rezultate, protiv ste osnivanja vrhovnog suda BiH i slično. Međutim, u najavi je osnivanje apelacionog suda BiH. Koja je razlika između vrhovnog i višeg suda, koji se predlažu da budu osnovani?

– Ne znam šta tamo švrlja neko ministarstvo. Nisam vidio to, niti znam kakvo je rješenje. Međutim, činjenica je da je Evropski sud odlučio da je Sud BiH kršio zakon. Kada sam ja to govorio, svi su se digli, pa i vaš list. Evo vam sada. Kako je moguće da sada niko u tom pišljivom sudu ne podnese ostavku i kaže – ja sam to kreirao i snosim odgovornost.

Po čemu su se oni borili protiv krIminala i korupcije? Tako što su zatvorili Živka Budimira na onakav način. To je karikatura. Mislim da oni trebaju odlučivati samo o pitanjima nadležnosti BiH. Drugostepeni sud može da bude apelacioni, ali ne da odlučuje U predmetima vezano za pravosuđe iz RS, Federacije BiH ili kantona.

Neka BiH sada plati štetu za ovo što se desilo, ali ne da povećava budžet za Sud i Tužilaštvo BiH. Ja neću učestvovati u tome.

A ona Meddžida Kreso stavila punđu i hoda po Sarajevu i priča kako je uspješna. Kako može biti uspješna ako joj padaju presude u Strazburu. Pitanje je dana kada će RS, kako god to ko shvatio, donijeti zakon kojim Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH nije primjenjiv u RS.

To ste i ranije najavljivali, pa čak je i Skupština u RS donijela odluku o raspisivanju referenduma protiv Suda i Tužilaštva BiH, zbog čega je i započet strukturalni dijalog.

– Mislite da ne možemo to uraditi. Realizovaćemo mi to, ali polako. Sve u svoje vrijeme.


Nismo bezosjećajni, razumijemo bol majki Srebrenice

Prije nekoliko dana obilježena je još jedna godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Političari iz nekada mnogo radikalnijih političkih stranaka, poput Tomislava Nikolića, uputili su izvinjenje za ovaj stravičan zločin. Da li ste Vi spremni da to uradite?

– Zašto bih se ja izvinjavao. U ime institucija RS to je uradio Dragan Čavić s nivoa predsjednika. Ja to poštujem. Ako neko ima ličnu potrebu, to je druga priča. Institucionalno i politički gledano, ta je stvar završena.

Zbog istine, koja, očigledno, nije na strani onoga što mi govorimo, ali ni na strani onoga što pričaju Bošnjaci, smatram da je došlo vrijeme da se skine teška situacija u međusobnim odnosima i da se formira zajednička komisija koja bi utvrdila pravu istinu.

Ona bi trebala biti mješovita, ali i da uključi najveće autoritete iz svijeta. Podržavam da budžet BiH odvoji koliko god treba novca da se sagleda, pa možda i potvrdi ta priča.
Možda su se dešavale i monstruoznije stvari, ali neka se sve definiše kroz takvu komisiju.
Desili su se ogroman zločin i patnja. Napravljena je ogromna koncentracija zla bošnjačkom narodu u Srebrenici, prije svega civilima.

Ali, bio je to i oružani sukob. Kolona koja je išla prema Tuzli bila je predvođena jednom oružanom muslimanskom brigadom.

Gledao sam nedavno jednu dokumentarnu emisiju koju su napravili Bošnjaci i ostao sam do pola tri noću. Bilo je to baš na dan kada je obilježavana godišnjica u Potočarima.
Vidio sam na koji način su žrtvovani i sami Bošnjaci. Izbrojao sam tri puta da su međunarodne snage molile da se civilno stanovništvo izmjesti i prebaci u Federaciju BiH.

Dva dana nakon toga, članovi porodica stradalih Bošnjaka željeli su položiti cvijeće na mjestu „bijele kuće”, međutim, spriječeni su u tome i došlo je do incidenta.

Nepotreban incident. Kada sam gledao tu emisiju, koju sam maloprije spomenuo, i mene su dodirivale sudbine one djece. Mi nismo bezosjećajni, razumijemo bol majki. Mora se znati da se u svakoj takvoj posjeti moraju ispoštovati procedure. RS je pokazala svoju sposobnost, jer je 11. jula sve organizovano bez incidenta. Ne želim da stajem nikome na muku, ali mislim da je ovo bilo bespotrebno.

Vladika Hrizostom neka se bavi vjerskim pitanjima

Nedavno ste prisustvovali ustoličenju vladike Hrizostoma. Ne znam jeste li čuli šta je tada rekao, ali citirat ću Vam: „Pozivam nosioce vlasti u BiH da poštuju zagarantovana prava svih naroda kako bi se svi u ovoj prelijepoj zemlji osjećali srećni. Kako bi uživajući ta prava ovu napaćenu zemlju svi doživljavali kao svoju“. Kako Vi gledate na ovaj njegov poziv?

– Vladika neka se bavi vjerskim pitanjima, a mi ćemo političkim. On ima pravo na impresiju. Tu ništa nije loše. Poštovati narod, čovjeka..

Ali i voljeti svoju zemlju?!

– To je neka druga priča. Ja volim RS. Ne mrzim BiH, ali nisam našao ni puno stvari da je volim i da sam joj predan. Moj najveći uspjeh u politici je što nikoga ne mrzim. Ovo je bio korektan poziv vladike Hrizostoma.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close