Milioni za zakup prostorija federalnim ministarstvima

Vlada Federacije BiH svake godine privatnim poduzecima uplati milionske iznose za zakup prostorija svojim ministarstvima i službama. Rezultat je to revizorskog izvještaja o radu Službe za zajedničke poslove Federacije, koji sadrži silne nepravilnosti kada je u pitanju trošenje budžetskog novca. Jedan od očitih primjera je i iznajmljivanje prostorija u zgradi u kojoj stanuje federalni premijer.

Nakon što su u jesen 2012. godine u zgrada sarajevske kompanije Unipromet preseljena tri federalna ministarstva, u maju prošle godine komšije su im postale i uposlenici Ministarstva rada i socijalne politike. Godišnje federalna vlada za zakup prostorija u ovoj zgradi troši million maraka. Federalni revizori imaju mnoštvo primjedbi na ovakvu odluku: “Nakon provedene revizije možemo konstatovati da Služba, a ni Vlada FBiH niti u 2013. godini nisu imale sistematski pristup rješavanju problema zakupa za federalne institucije jer se radilo ad hoc, od slučaja do slučaja, od zahtjeva do zahtjeva federalne institucije”.

Slučajno ili ne, masovno preseljenje u zgradu Uniprometa počelo je nakon što je u ovoj zgradi federalni premijer Nermin Nikšić kupio stan. Iako je Vlada Federacije imala mogućnost preseljenja u neke druge, uslovnije i jeftinije prostore, poput Geodetskog zavoda BiH, to se nije desilo. Unipromet je, po njima, najpovoljniji ponuđač, a ugovori o zakupu vrijedni skoro milion maraka sklopljeni su i sa nekoliko privatnika u Sarajevu i u Mostaru. Ukupno, za zakup prostorija ministarstvima, Vlada svake godine potroši dva miliona maraka.

“Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH očitovala se o nacrtu uzvještaja. Komentari i primjedbe nisu prihvaćeni jer nisu data adekvatna obrazloženja i priložena relevantna dokumentacija koja bi uticala na izmjenu nalaza i preporuka”, stoji u revizorskom izvještaju.

Još je niz detalja u revizorskom izvještaju koje smo htjeli provjeriti kod direktora Službe. Od milionskih ulaganja u obnovu sale federalnog parlamenta, Geodetskog zavoda ili Vile Trpanj koja je otišla u stečaj. No, odgovore na upit koji smo poslali prije sedam dana, nikada nismo dobili.

www.magazinplus.eu – Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close