Milica Čorbo iz Župče pravi čudesne torte

U vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini više od 550 hiljada nezaposlenih, kada demonstranti na ulicama traže svoja prava, neki odlučniji uzeli su stvar u svoje ruke te pokrenuli vlastiti mali biznis. Tako je sve više žena koje izrađuju ukrasne domaće torte, a na osnovu kojih se dobrano može poboljšati kućni budžet.

Primjer ovoga je Milica Čorbo, koja je na ideju za ovaj biznis došla tražeći tortu za svog tadašnjeg jednogodišnjeg sina Almasa, prenosi novinska agencija Patria. Milica stanuje u Župči nedaleko od Breze, a svojim tortama opskrbljava područje Kantona Sarajevo. Najviše narudžbi prima preko svoje Facebook stranice “torte milica”.

– S obzirom da mi je trebala torta za nekih pedesetak osoba, cijene torti sa njegovim tada omiljenim likom, Bumbom, kretale su se od 120-200 KM. Muž nikako nije bio saglasan da toliko izdvojimo za tortu, a u želji da mu je priuštim krenula sam u istraživanje fondan torti i odlučila sama da mu je napravim – kaže Milica i dodaje da je pravljenje torte trajalo četiri dana.

Kasnije je posao krenuo sam od sebe, priča Milica, otkrivajući da je na internetu stavljala slike novih torti i tako je posao rastao.

– Onda sam formirala cijene i upustila se u ovu avanturu. Ovo nije samo umjetnost ovo je i fizički rad. Gomila suđa, brisanje poda na desetine puta na dan, podizanje torti od 20 kg. Na svu sreću imam podršku ukućana, muž mi pomaže oko fondana i kora, svekar i svekrva pričuvaju dijete, tako da se snalazim u hodu – dodala je Milica.

Ona dalje pojašnjava da je vrijeme potrebno za izradu torti različito, a da su najzahtjevnije torte sa ljudskim licima i da je za takvu figuricu potrebno pet do šest sati rada.

– Dok se naprave kore, filovi, fondani, figurice, nafiluje i na kraju sve sklopi u dekoraciju, prosječna izrada torte traje od 8 do 15 sati, na nekima sam ostajala i po dva tri dana. U ovom poslu nema rutine, svaka nova figurica je izazov, od alata koristim ruke i pomagala slična kao kod zubara – dodala je Milica potcrtavajući da je dijeleći iskustva sa ženama iz okolnih zemalja Hrvatske i Srbije došla do saznanja da bi tamo itekako moglo da se živi od ovog posla.

zupca-milica-torte2– Cijena torte se kod njih računa po kilogramu i iznosi oko 12-15 eura po kg, a moja torta od pet do šest kg ovdje se kreće od 60 KM do 90 KM zavisno od dekoracije. Razlika je očigledna, tako da kod nas, nažalost ovaj posao može služiti kao dodatni prihod. Ja uživam u svakoj novoj torti, volim da pravim figurice i prihvatam svaki izazov – dodala je Milica.

Ona je u želji da sve podigne na veći nivo otišla i na obuku izrade cvjetne dekoracije od jestive gum paste kako bi mogla mušterijama i kod nas pružiti uslugu u izradi savršene cvjetne dekoracije svadbenih torti.

– Trenutno u Sarajevu ih još niko ne radi, tako da do sada naši sugrađani nisu mogli imati željeni cvijetni aranžman. U Bosni imam i problem sa nabavkom materijala. Stiže mi iz svih krajeva svijeta, boje iz Amerike, Engleske, masa za cvjetove iz Češke, neki alati iz Kine, a dosta stvari mi mama šalje i iz Srbije – dodala je Milica.

www.magazinplus.eu – Novinska agencija Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close