-TopSLIDEKolumne

Mi i mini Šengen: Hoće li nas koštati mutavi politički establišment

MI I MINI ŠENGEN

Hoće li nas koštati mutavi politički establišment

Mini Šengen, ideja ekonomskog povezivanja zapadnobalkanske regije, koja je u povoju dočekana na nož u većem dijelu naše regije. 

Političari i politikanti po ustaljenoj i svima poznatoj praksi počeli su s kalkulacijama, naslanjajući se na prošlost. Kao da su shvatili da mini Šengen predstavlja vrata u neslavnu, ratovima i sukobim a obilježenu prošlost ovog dijela svijeta. 

To zapravo i jeste najbolji opis ovdašnjih, regionalnih političara. Malo razmišljaju, previše pametuju. 

Ideju mini Šengena pokrenule su Albanija i Srbija, dvije nekada neprijateljske zemlje sjele su za isti sto i predstavile nešto što bi moglo popraviti ekonomiju cijele regije. A znamo da nam je svima ekonomija u minusu. 

Ipak, osim Sjeverne Makedonije, ostali su manje više skeptici. Milo Đukanović u Crnoj Gori je izrazio bojazan da bi mini Šengen mogao biti zamjena za evropski put. Nije odbacio ekonomsko povezivanje regije, ali je odlučio sačekati da vidi konačnu ideju. 

Na Kosovu i u Bosni i Hercegovini stari problemi o novim idejama. Kosovski nacionalisti u korjenu su sasjekli i pomisao na povezivanje sa Srbijom, dok je malo onih koji to vide kao put napretka. 

U Bosni i Hercegovini poslovična letargija i apatija. Osim Denisa Zvizdića, rijetko ko od “naših” političara uopće se bavio tematikom mini Šengena. Šuti i čekaj, otprilike je strategija najvećeg dijela političkog establišmenta naše države.

I kada se cijela priča “zakuhala”, kada su Amerikanci i Evropljani podržali ekonomsko povezivanje regije, bh. političari krenuli su po starom dobrom običaju. 

“Pozdravljamo inicijative i aktivnosti koje promoviraju regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose. Ekonomska saradnja može pomoći da se izgradi povjerenje za provedbu teških, ali neophodnih političkih reformi”, navela je Ambasada SAD-a u odgovoru za Dnevni avaz. 

Cijelu priču podržao je i zvanični Berlin. 

Milorad Dodik je prvi predložio Predsjedništvu BiH da razmatra cijelu priču. Iako bi se moglo problematizirati zašto je to uradio nakon miga Aleksandra Vučića, poslije posjete Americi, neko je morao prvi povući potez. 

Jesu li naši političari nesigurni, nespremni ili naviknuti na čekanje da neko izvan BiH nešto kaže pa da reaguju? Jer, sve su prilike da bez vanjskih inputa oni nijemo posmatraju događaje. Zato valjda i jesmo daleko od svih integracija i sporiji od svih na putu ka NATO i EU.

Predsjedništvo BiH odbilo je inicijativu. Šefik Džaferović u intervjuu Preporodu obrazlažući zašto je inicijativa odbijena kaže: “Moramo detaljno znati šta znači ova inicijativa, koje su koristi, a koje eventualne štete i opasnosti. Niko to danas ne zna detaljno u Bosni i Hercegovini, a kod ovakvih inicijativa šejtan može biti u detalju. Predsjedništvo BiH je od Vijeća ministara zatražilo tu analizu. Nastavit ću da se ovako ponašam po svakom pitanju jer je to moja obaveza.

Niko, dakle, ni iz SAD, ni iz Njemačke, od nas nije tražio da prihvatimo mini Šengen”. 

Baš kako rekoh, bh. političke elite čekaju da neko od njih nešto zatraži iz međunarodne zajednice pa da oni odlučuju. Teks pod naslovom “Mini Schengen – balkanska Skandinavija: Ekonomija protiv podjela”, napisao sam u decembru 2019. godine. Džaferović u septembru 2020. ne zna šta sadrži i kakvi su detalji inicijative mini Šengen. 

Ono što je posebo problematično i ukazuje na očajno vođenje države aktuelnih struktura je činjenica da je Džaferovićev stranački kolega, tada premijer BiH Denis Zvizdić u novembru prošle godine o “mini Šengenu” kazao: “„BiH će svoj stav donijeti u skladu s procedurama i poslije ozbiljne analize institucija, poslovne zajednice i eksperata. Dobili smo neke garancije da inicijativa ne predstavlja pokušaj supstitucije eurointegracija niti da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi poput CEFTA”.

A Džaferović 11 mjeseci poslije traži analizu. 

I Džaferović nije sam. Politički predstavnici sve tri etno korpusa u svom neznanju postali su potpuno mutavi. Reaguju posljedično, čekaju, vagaju i običajno pogriješe.

Dakle, inicijativa o mini Šengenu pojavila se otprilike prije godinu dana. Iako su naši vlastelini redovno dobivali pozive na sastanke o pomenutoj ideji, rijetko ko je otišao. Danas traže analize, a to obično rade tradicionalno spore i nesposobne komisije. 

I vodeća bošnjačka partija SDA traži analizi nečega o čemu se već godinu dana piše: “Podržavamo zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa inicijativom mini Šengen kojim se traži da Vijeće ministara napravi cjelovitu analizu pozitivnih i negativnih efekata koje bi Bosna i Hercegovina mogla imati u slučaju pristupanja ovoj inicijativi”.

I dok se oni nečkaju, premišljaju, analiziraju, svijet će da ide dalje. Cijenu njihove nesposobnosti plaćat će građani i privrednici, koji bi u slučaju ostvarivanja mini Šengena imali znatnu korist. 

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da naši političari – vlastelini, ekspresno analiziraju dnevnopolitičke događaje i automatski, često nepromišljeno reaguju. 

Stoga bi bilo neophodno da te, dnevnopolitičke trzavice i zavrzlame analiziraju na mjesečnom nivou, a progresivne ideje razmotre čim se one pojave, jer ovaj region već decenijama nema pozitivnih inicijativa, a BiH ne bi smjela izostati iz takvih zbog mutavosti i letargije njenih lidera. 

“Balkan za 21. vijek”, najavio je prošlog novembra Zoran Zaev u Ohridu. Nadamo se da Bosna i Hercegovina neće izostati iz tog projekta zbog političara iz prošlog vijeka i njihove nesposobnosti.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close