-TopSLIDEBiHPolitika

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog konc logora ‘Sušica’

Maršom putem spasa “Vlasenica – Sušica 2020” članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena”su obilježili 28. godišnjicu zatvaranja vlaseničkog logora “Sušica”, te odali počast nevino stradalim i mučenim Bošnjacima Vlasenice i okolnih mjesta.

Zloglasni koncentracioni logor “Sušica” je od maja pa do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz taj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba – muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju su ubijani, o čemu svjedoči više masovnih grobnica: Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…

Predsjednik Udruženja Svjedoci svog vremena Muhamed Papić kazao je da je poruka obilježavanja zatvaranja Sušice jasna, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne dogodi ono što se dogodilo narodu Bosne i Hercegovine.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti”, istakao je Papić.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice. U obraćanju prisutnima, on je rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

“Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je nažalost odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici; to je nedopustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje očito nije radilo svoj posao, kazao je Salkić.

Učesnici Marša okupili su se u Mjesnoj zajednici Turalići, nakon čega su obišli sekundarne i masovne grobnice Ogradice, Debelo Brdo te nekoliko sekundarnih grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci nekadašnjih logoraša i stanovnika Vlasenice.

Marš se završio na lokalitetu Logora Sušica, polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i historijskim časom.

Nakon obilaska Logora Sušica, kolona je na Memorijalnom kompleksu Rakita Vlasenica odala počast sahranjenim ubijenimu periodu 1992-95.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close