Mesut Özil – unosan posao sa imenom i kopačkama

Mesut Özil mijenja kopačke. Njemački reprezentativac i nogometaš Reala iz Madrida će ubuduće za 25 miliona eura nositi Adidas. Veliki poraz za američkog konkurenta – Nike. Iza svega stoji samo jedna riječ – novac.

Dogovor je postignut nakon dugotrajnih pregovora. Ugovor traje do 2020. godine sa opcijom produženja i ima finansijsku vrijednost u iznosu od 25 miliona eura. Mesutov otac Mustafa, koji je ujedno i njegov menadžer, kaže da je zadovoljan: „Adidas je broj jedan u nogometnom svijetu i proizvod veoma dobrog kvaliteta“.

Potpisivanju ugovora je predhodila mukotrpna faza jer je Özil morao raščistiti stvari sa Nikeom sa kojim je imao ugovor do 31. jula 2012. godine. Mesut Özil dugo je bio jedan od glavnih promotora Nikeovih kopački. Ljetos je odlučio zamijeniti Nike Adidasovim modelom “Predator LZ”.

Mesut Özil na nogometnom terenu Mesut Özil će, reklamirajući Adidas, godišnje zarađivati 3,5 miliona eura

Problem je nastao zbog toga što mu ugovor s Nikeom nije istekao. Nike se žalio i sud u Amsterdamu je odlučio da Mesut Özil mora oblijepiti svoje kopačke bijelom trakom, i ako na njima bude vidljiv bilo kakav logo neke sportske kompanije da će uslijediti kazna u iznosu od 150.000 eura. To je bio razlog što je Özil na susretu Njemačke reprezentacije i Švedske u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nosio bijele „fantomske kopačke“.

Özil – reklamni rudnik zlata

Njemački reprezentativac turskog porijekla je pravi „rudnik zlata“ za one koji planiraju uložiti svoj novac. To najbolje pokazuje preko deset miliona fanova na Facebooku i 2,4 miliona ljudi koji ga slijede na Twitteru. Özil se smatra najbolje umreženim nogometašom na svijetu, što mu s pravom pridaje atribut reklamne figure.

Mesut Özil ni kopačke ne veže besplatno
Mesut Özil ni kopačke ne veže besplatno

Inače, sportista ne znači samo sportista. Prema rezultatima studije agencije za istraživanje javnog mnjenja „Repucom“, na reklamama najviše zarađuju nogometaši. Studija se odnosi samo na Njemačku. Na prvom mjestu je svakako Özil, koji će vam se nasmiješiti i sa reklamnih panoa švajcarskog proizvođača satova „Cyrus Geneve“. Iza njega je vozač „Formule 1” Sebastian Vettel, koji godišnje na osnovu reklama zaradi tri miliona eura. Na trećem mjestu je košarkaš Dirk Nowitzki, koji reklamirajući, pored ostalih, „Nike“ i banku „Ing DiBa“, također zaradi tri miliona eura.

„Kućna pravila“

U moru reklamih zavrzlama se ponekad dogodi i propust koji biva novčano kažnjen. Tako će Bayernovi nogometaši Mario Götze, Jan Kirchhoff i Mario Gomez (sada već bivši njihov igrač, pošto je napustio Bayern) morati platiti novčane kazne zbog toga što se nisu pridržavali „kućnog“ reda. Götze i Kirchhoff su se na konferenciji za novinare upriličenoj povodom njihovog zvaničnog predstavljanja u Bayernu pojavili u majicama na kojima je pisalo Nike. S obzirom da je Bayernov sponzor Adidas, nije teško zaključiti da su kritike i prigovori odmah uslijedili. Mario Gomez se prije prelaska u italijanski klub AC Fiorentina na Bayernovom trenigu pojavio sa kapom na kojoj je pisalo Nike.

Mnogo novca za još više novca

Na kraju sve ima samo jedan naziv - novac Na kraju sve ima samo jedan naziv – novac

Ugovor koji je Mesut Özil potpisao sa Adidasom, povod je i za komentare u njemačkim medijima. Jedan od njih je komentar u listu „Kölner Stadt-Anzeiger“, u kojem pored ostalog piše: „Normalan čovjek, koji želi igrati nogomet ili ima dijete koje to također želi, mora otići u prodavnicu i kupiti kopačke. Ako želite kupiti ´aktuelne´ određenog proizvođača onda morate odriješiti kesu. Biti Mesut Özil ili bilo koji drugi nogometni heroj je veoma praktično. Oni imaju slobodu u izboru kopački i pri tome još zarade nekoliko miliona eura. Međutim, problem je što su mnogi kupci takvih proizvoda djeca i mladi. A oni imaju roditelje, koji mogu iznijeti i najbolje argumente na svijetu – ti argumenti će im na kraju prije nestati, nego novac za kopačke”, piše komentator lista „Kölner Stadt-Anzeiger“.

Autor: Mehmed Smajić

Odgovorna urednica: Marina Martinović

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close