Raguž: HDZ 1990 neće kočiti donošenje rješenja o najvažnijim političkim pitanjima

Novoizabrani predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je u petak u Mostaru kako njegova stranka neće kočiti donošenje rješenja o najvažnijim političkim pitanjima u zemlji unutar “četvorke” ili “šestorke”, no da neće prihvati nikakvo daljnje odugovlačenje u donošenju dogovora na ta pitanja, što god to značilo za poziciju stranke u vladajućoj strukturi i institucijama vlasti.

On je istaknuo kako preuzima dio političke odgovornosti i dosadašnje preuzete dogovore unutar četvorku, odnosno šestorke. No, da u svakom daljnjem postupku odugovlačenja, neracinalnom trošenju vremena, obećanjima bez pokrića, rokovim o implementaciji presude Sejdić-Finci, Mapi puta za članstvo u NATO-u te nedostataku investicija HDZ-a 1990 ne želi sudjelovati.

Raguž je najavio i kontinuirani dijalog s drugim strankama u cilju međusobnog uvažavanja i poštivanja, spremnosti na konsenzus i kompromis, priznavanje europske agende kao najvećeg prioriteta “koji smo svi skupa bili deklarativno bili prihvatili a sada bi ga trebali istinski testirati.

To će biti okvir djelovanje HDZ 1990 i način našeg rada”, kazao je on.

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, predsjednik HDZ-a 1990 smatra kako je to najvažniji zakon u svakom demokratskom društvu, ikako su neka ponuđena rješenja u njemu na neki način upitna što se tiče demokratskih standarda.

“Od ovog trenutka HDZ 1990 je samostalna politička stranka koja će osim nacionalnih ciljeva za koje smo ispružili ruku i stajat ćemo iz njih stoji i iza europskih ciljeva, no ako ponuđena zakonska rješenja nisu na europskim načelima mi ćemo imati vlastiti stav i nećemo ga podržati”, dodao je on.

Što se tiče reforme ustava FBiH, Raguž smatra kako je najvažnije to što je proces reforme Federacije započeo.

Po njegovim riječima, Federacija je trenutno u stanju agonije i kolapsa po svim pitanjima i da je krucijalno pitanje koncept organizacije FBiH.

Reorganizacijom i boljom funkcionalizacijom institucija u FBiH napravile bi se ogromne financijske uštede na postojeći javni aparat čime bi sigurno i građani bili jako zadovoljni.

Komentirajući nedavni sastanak Čović-Dodik, Raguž je naglasio da nitko više u ovoj zemlji ne može raditi na principu dva protiv jedan ili neke druge kombinacije što se, po njegovom mišljenju, pokazalo kao potrošena forma.

“Ja sam na Saboru stranke kao glavnu poruku poslao da je ovo zemlja svih nas. Kada usvojimo princip da nitko drugome ne bira najvažnije predstavnike, tehničko rješenje dolazi samo od sebe”, kazao je Raguž, dodavši kako ovakvo stanje odgovara pojedinim elitama, “stalne kombinacije a rješenja nema”.

Predsjednik HDZ-a 1990 najavio je kako će članstvo njegove stranke uskoro odlučiti hoće li, ako se ništa ne promjeni, i dalje biti dio ovakvih političkih kombinacije.

“Što se tiče vlasti nas u ovom trenutku vlast zanima samo ako će imati strukturalna rješenja”, izjavio je Raguž, naglasivši kako HDZ 1990 vlast ne zanima ako konačno konačno ne dođe do rješenja najvažnijih političkih pitanja te da njegova stranke ne želi biti sudionik daljnje političke agonije.

“Nećemo sudjelovati u pregovorima koji samo gube vrijeme i koji se odugovlače već par godine i koče svaki daljnji napredak BiH i njezinog europskog puta”, zaključio je Raguž.
Na kraju je ponovio kako je njegova stranka spremna sjesti za stol sa svim političkim stranka kako bi se konačno pronašla rješenja za najvažnija pitanju u zemlji.

Inače, jučer je konstituirano Predsjedništvo HDZ-a 1990 koje broji 30 članova, a idući tjedan će se održati i Središnji odbor strane.

Osim tih događanja, HDZ 1990 primio je oko 200 novih članova u stranku koja je otvorena za prijem i svih drugih članova.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close