MESS: Za knjigu Dinamika statičnog tijela Seadu Đuliću nagrada “Marko Kovačević”

Nagrada za teatarsku kritiku, publicistiku, literaturu u oblasti scenskih umjetnosti «Marko Kovačević» odlukom Direkcije Festivala MESS ove godine bit će dodijeljena Seadu Đuliću za knjigu «Dinamika statičnog tijela». Svečano uručenje nagrade će biti organizirano u ponedjeljak, 07. oktobra, 2013. u 10 sati i 30 minuta na redovnoj festivalskoj konferenciji za novinare.

Knjiga Dinamika statičnog tijela iznosi autorov umjetnički i pedagoški pristup i sumira četrdesetogodišnje istraživanje umjetnosti teatra u omladinskoj grupi kroz iskustva brojnih generacija mladih ljudi, profesionalaca i neprofesionalaca, koji su umjetnički sazrijevali u Mostarskom teatru mladih. Riječ je o sistematizovanom pristupu radu, teatarskoj filozofiji i načinu odgajanja glumca.

Sead Đulić, kao jedan od osnivača i umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih, Međunarodnog festivala autorske poetike u Mostaru i Alternativne akademije kao specifičnog vida obrazovanja dramskih umjetnika, pedagoga i studenata kroz radionice, neposredno je sarađivao sa najistaknutijim dramskim pedagozima i umjetnicima svijeta, prenosio ta iskustva i gradio svoj specifičan pristup u radu s mladima. Umjetnički fokus Seada Đulića osnovan je na dramskom obrazovanju i teatarskoj režiji.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close