ZDK: Ubrzanje administrativnih postupaka

Nastavljajući realizaciju Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u ZDK, koji Vlada Kantona i IFC (Međunarodna finansijska korporacija) provode u organima kantonalne uprave, na 127. Sjednici Vlade ZDK (03.10.2013.g.) usvojena je Odluka o načinu rada i postupanja po administrativnim postupcima. Odlukom se decidno preciziraju načini rukovođenja dokumentacijom koju podnose građani, rokovi izvršenja zahtjeva te odgovornost državnih službenika za nepravilnosti u radu.

Ovim se ukida praksa da svako ministarstvo posebno traži dokumentaciju  kao i da se  traže drugi dokumenti  koje organi uprave, po službenoj dužnosti mogu pribaviti od drugih kantonalnih institucija i organa. Uz to, utvrđeni su precizni rokovi za izdavanje raznih vrsta dokumenata, pa je primjerice za dobivanje urbanističke saglasnosti određen rok od sedam, a za legalizaciju objekta 15 dana. Za svako prekoračenje ovog roka, odgovorni državni službenik mora podnijeti pismenu izjavu o razlozima kašnjenja, a ako oni nisu opravdani, bit će pokrenut disciplinski postupak i određene kaznene mjere za te državne službenike.

Ovom Odlukom građanima će u znatnoj mjeri biti olakšano dobijanje potrebnih dokumenata, skraćeni rokovi, ali i smanjeno izdvajanje novca za višestruko dostavljanje istovjetne dokumentacije.

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close