Mesić: Jugoslavija bi mogla ući u EU, da Milošević nije želio veliku Srbiju

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije, Stjepan Mesić, kazao je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija kako je Jugoslavija 90-tih, uoči krvavih ratova i agresije, mogla postati članica Evropske unije (EU), ali da je to svojom politikom spriječio bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Komentirajući izjavu lidera Republike Srpske (entiteta u Bosni i Hercegovini) Milorada Dodika da kada se ”sjeća zemlje koja se zvala Jugoslavija” obavezno dolazi misao i pitanje “šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU”, Mesić je potvrdio da je SFRJ zaista mogla postati članica EU.

Mogli u Europu, završili tragično

”Jasno da smo mogli. Budući da sa onim modelom federacije Jugoslavije nitko nije bilo zadovoljan, trebalo je postići novi politički dogovor. To je značilo, ako ne može federacija, onda može konfederacija na rok od tri do pet godina, a nakon toga, ako vidimo da stvari funkcioniraju, možemo mi prolongirati konfederalni ugovor. A ako ne, svatko ide svojim putem. A cilj je Europa. To se moglo. Međutim, Milošević nije htio ni federaciju, niti konfederaciju. On je želio na ruševinama Jugoslavije stvoriti veliku Srbiju! Varao je svijet da se bori za Jugoslaviju jer je na taj način dobivao međunarodnu podršku, a Srbe je varao time da će svi  živjeti u jednoj državi. To sve skupa je za nas bilo tragično. To je sve skupa završilo katastrofom”, naglasio je Mesić za agenciju Anadolija.

Dva dana poslije ulaska Hrvatske u EU, Uniju koja je bila lajtmotiv njegove ukupne politike u procesu demokratizacije Hrvatske, Mesić je istakao da je njegova zemlja ispunila uvjete i standarde i da je podloga za budućnost sada tu.

”Sada treba ostvarivati novu politiku, nove odnose. Treba se, dakle, sada angažirati na velikom zahtjevnom tržištu. To je jedno. Drugo, mehanizmi moraju funkcionirati u skladu sa kriterijima koji su u EU. Jer, to je, ipak, prvi korak za evropsko ujedinjenje. Za nas to nije priča riješena, posao nije dovršen, dok god jugoistok Evrope ne bude u Evropi. Jer Evropa se mora udružiti, to je naša sudbina. Samo udružena Evropa može biti igrač, faktor u današnjom svijetu”, poručio je Mesić.

Na konstataciju kako su analitičari primijetili da ga se u hrvatskoj javnosti pomalo izolira u vezi s pričom o ulasku Hrvatske u EU, te da se mnogo više ističu zasluge bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, Mesić se složio, ali ne zna zašto je to tako.

”Ja sam obavio svoj dio koji je trebalo. Ali, znate, poslije jednog uspjeha puno njih se javlja za zasluge. Ali, ja polazim od toga da smo obavili što je trebalo. Mi smo tek 2000. godine započeli proces europeizacije. Dovoljno vam je reći da je na sprovod Tuđmanu došao samo jedan šef države. Tad nitko iz Europe nije došao, jedino predsjednik Turske Sulejman Demirel, i to zbog toga što je, ipak, trebalo osigurati pomoć koja je išla Bosni i Hercegovini preko Hrvatske. Da, mi smo otvorili te procese. Otvarali smo se prema Europi, regiji i vraćali smo se natrag u onaj proces gdje smo nekada bili. Vraćali se na tržišta koja su nekada bila hrvatska tržišta preko Jugoslavije”, odgovorio je Mesić.

Uprkos različitim ocjenama,  pa i onima da je proširenje Evropske unije na Balkan ”zaboravljeni projekt”, Mesić tvrdi da jugoistočni dio Evrope neće biti izoliran.

Kosovo tehničko pitanje

”Ja smatram da što se tiče ostalog dijela Europe, on mora biti uključen u udruženu Europu, a to znači čitav jugoistok Evrope. Svakako da Bosna ima probleme, jer Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali nije uspostavio mehanizme po kojima država može biti funkcionalna, može funkcionirati. Dok god se netko, jedan dio države vlada kao da je država, dotle ne može funkcionirati BiH kao cjelina. Tu međunarodna zajednica nešto treba učiniti. Za mene je to veći problem nego Kosovo”, rekao je posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje SFRJ i bivši predsjednik Hrvatske.

Govoreći o regionu, Mesić je ocijenio kako je ”Kosovo sada tehničko pitanje”.

”Pitanje je samo kako to pomalo izvoditi. Jer Kosovo ima sve svoje elemente državnosti, ima priznanje, ono može funkcionirati i ima međunarodnu legitimaciju. Srbija je, potpisujući ugovor sa Prištinom, to političko pitanje pretvorila u tehničko pitanje. Problem je, ja ponovo tvrdim, BiH jer tu međunarodna zajednica mora pomoći da se isključe iz politike svi oni elementi koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je.

Upitan hoće li Srbija na valu ustupaka za Kosovo biti uskoro primljena u EU, politički veteran je odgovorio:

”Srbija mora, također, ispuniti uvjete, ostvariti standarde i uključiti se u EU, jer je to njezina sudbina. Najbitnije je da je u Srbiji došlo do kvalitativne promjene, a to znači da su shvatili da se granice ne mogu mijenjati. Granice su zadane, arhitektura naših prostora je dovršena. Treba otvarati granice, treba surađivati sa susjedima, a ne planirati proširenje svojih granica”, zaključio je Stjepan Mesić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close