Mesić: BiH mora da opstane kao država, nema šanse za njeno razbijanje

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je za sarajevsko Oslobođenje da Srbija gubitak Kosova ne može nadoknaditi dijelom teritorije Bosne i Hercegovine, ističući da je Srbiji potrebna katarza kakvu je proživjela Njemačka poslije Hitlera.

“Sada i oni moraju da dožive katarzu, jer nismo im mi izabrali Miloševića, njega je Srbija izabrala. Zato sada moraju da prihvate ono što je prihvatila i Njemačka poslije Hitlera, mora da snosi posljedice”, rekao je Mesić, prenosi Jutarnji.

On je istakao da su potpuno neprihvatljive inicijative po kojima bi se, zbog gubitka Kosova, Srbija namirila na račun Bosne i Hercegovine, s Republikom Srpskom.

“To je samo iluzija, Bosna i Hercegovina mora da opstane kao država, nema šanse za njeno razbijanje. Međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak i oni koji ne prihvataju realnost, a Bosna i Hercegovina je čvrsta realnost, ne mogu da budu na odgovornim pozicijama u BiH. Takvi moraju da odu sa scene”, rekao je Mesić.

Mesić je pozvao Beograd da se ogradi od ideje Velike Srbije, kako bi se relaksirali odnosi u regionu.

“Na Beogradu je da pošalje poruku i u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo, poruku da nema imperijalne, velike Srbije”, rekao je Mesić, dodavši da na istio način ne može da bude ni velike Hrvatske ili Albanije.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close