Turska kreditna linija: Veća pažnja malim farmerima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovne Bakir Izebegović organizovao je radno-konsultativni sastanak Savjetodavnog odbora za realizaciju turske finansijsko-kreditne linije, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Odbor čine ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Adil Osmanović, ministar za izbjegla i raseljena lica RS Davor Čordaš, te direktori BBI i Turkish Ziraat banke u BiH Amer Bukvić i Ali Riza Akbaš.
Sastanku su, na poziv Izetbegovića, prisustvovali i Fatih Urganci iz Kabineta premijera Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, te predstavnici uprave Turkish Ziraat banke iz Ankare.
“Tema sastanka je bila analiza dosadašnje realizacije sredstava iz turske kreditne linije, te prijedlozi za poboljšanje plasmana kreditnih sredstava i samim tim kreiranja novih radnih mjesta, pri čemu je član Predsjedništva BiH Izetbegović insistirao da se ubuduće pri odobravanju kredita mnogo veća pažnja pokloni malim farmerima. Konstatovano je da je dosad plasiranim sredstvima osigurana implementacija ove finansijske linije u gotovo svim značajnijim povratničkim sredinama, čime je na jedan potpuno novi način otvorena perspektiva otvaranja novih radnih mjesta za povratničku populaciju u BiH”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Prisutni državni i entitetski ministri su predložili da njihova ministarstva osmisle plan i program aktivnijeg uključenja u realizaciju turske kreditne linije, a kako bi u saradnji s BBI i Turkish Ziraat bankom unaprijedili i učinili još efikasnijom implementaciju ove finansijske linije.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close