-TopSLIDENogometSport

Menadžment NK Čelik najavljuje proteste zbog sporosti Općinskog suda Zenica

Menadžment Nogometnog kluba Čelik, koji na Prvostepenoj komisiji za licenciranje Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine nije dobio licencu za takmičenje u Prvoj ligi FBiH za sezonu 2024/2025., uvjeren je kako će na sutrašnjem zasjedanju drugostepene komisije dobiti licencu te se i naredne sezone natjecati u istom rangu bh. nogometa.

Potvrdili su to na današnjoj pres-konferenciji klupski čelnici, koji su održali vanrednu pres-konferenciju na kojoj su govorili o preprekama s kojima se susreću u radu te borbi za deblokadu klupskih računa.

Direktor Emir Čerim istakao je kako su dostavili potrebnu dokumentaciju o izvršenim obavezama iz finansijskog segmenta, a zbog čega nisu dobili licencu.

Član Upravnog odbora Robert Jonjić istakao je kako se ništa po pitanju deblokade računa nije promijenilo unazad mjesec dana.

– Na jedan predmet čekamo i po dva mjeseca, iako se radi o jednom dokumentu koji je sastavljen na jednoj stranici A4 papira, kojeg sudija treba pripremiti, otkucati i dostaviti u banku kako bi se moglo postupati po preostalim predmetima. Kao što smo ranije naglasili, sredstva za deblokadu računa odavno su osigurana i klub je već prije nekoliko mjeseci uradio sve što je trebao u smislu pregovora, dostavljanja sporazuma o osiguravanju novčanih sredstava na glavni račun, pisanja podnesaka…Međutim, sva ova tromost na sudu je zaista postala frustrirajuća. Da se zbog sedam-osam preostalih predmeta na sudu, kod kojih je stvar apsolutno čista, čeka ovoliko. Da dočekamo deblokadu računa nakon 19 godina – kazao je Jonjić.

Podvukao je kako su danas htjeli objaviti i imena sudija koji otežu s realizacijom, ali su najavili kako će naredna pres-konferencija, ako se dogodi na ovu temu, biti samo s ciljem da najave proteste pred zgradom Općinskog suda Zenica.

Naglasio je kako su, u cilju ubrazanja procesa, tražili pomoć od Ministarstva pravosuđa i uprave i Ministarstva sporta ZDK-a, a održan je i sastanak u Gradskoj upravi Grada Zenica.

– Sama deblokada računa nije samo frustrirajuća iz razloga što smo uložili jako puno vremena, energije i borbe da dođemo do ovoga – da su, zapravo, osigurana sredstva i da se povjerioci samo trebaju namiriti. Nego i zbog silne problematike koja cijelu ovu situaciju reflektira na tekuće poslovanje – kazao je Jonjić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, napomenuo je, svim sponzorima uputila je dopis da ubuduće sva novčana sredstva ne vrše na račun Škole nogometa Čelik, nego isključivo ili na njihov ili na glavni račun NK Čelik.

– Alarmantan znak za uzbunu da se ove stvari sa deblokadom računa mora što prije rješavati. Jer, ponavljam, sredstva na glavnom računu osigurana su već davno i od njih se svi povjerioci, koji imaju blokade, već odavno mogu naplatitii. U suprotnom ćemo imati ogromni problem ako nam, zbog cijelog ovog javašluka i svih posljedica koje se odražavaju na naše tekuće poslovanje, dođe u pitanje sam i reprogram poreznog duga – kazao je Jonjić.

Jonjić je izrazio i razočarenje odnosom publike, koja im nije kupovinom ulaznica i dolaskom na utakmice pomogla u mjeri kojoj su očekivali, a u posljednje četiri utakmice, dodao je, imali su prosječno samo po 800 ulaznica. Zbog većih troškova organizacije utakmica, bili su u finansijskom gubitku.

Jonjić je zahvalio igračima i trenerima na strpljenju, jer zbog svega navedenog, trenutno nisu u mogućnosti da ispunjavaju svoje obaveze prema njima u dogovorenim rokovima te se nekima duguju plaće i za tri mjeseca.

Podvukao je i kako je trener Darijo Damjanović, koji je jesenas preuzeo tim i naslijedio nezahvalnu situaciju, uspio stabilizirati igru i tim, mada je otpustio sedam igrača te nije doveo neka zvučna imena.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close