Međunarodni dan pismenosti: Društvo mora učiniti mnogo više na opismenjavanju stanovništva

Pismenost je ljudsko pravo, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje. Ono je prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija te uključeno u tekstove ključnih međunarodnih deklaracija, te je tako Opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda (UN) iz 1948. godine priznato pravo na obrazovanje, a time i pravo na pismenost.

Anadolija

U Bosni i Hercegovini, koja tek drugu godinu obilježava Međunarodni dan pismenosti  (International Literacy Day), ovom problemu posvećeo je nedovoljno pažnje, o čemu svjedoči i činjenica da u državi ne postoje validni podaci o broju nepismenih osoba.

Prema podacima Misije OSCE-a u BiH, blizu 48 posto žena i 25 posto muškaraca u ruralnim područjima je nepismeno i nema završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7,8 posto muškaraca i 22,25 posto žena.

Istovremeno, UNESCO-vi podaci iz 2012. godine govore da u BiH ima čak 15 posto nepismenih građana, te da oko 57 posto siromašnih stanovnika nakon završetka osnovne škole nisu nastavili obrazovanje. Ovaj podatak je i te kako alarmantan ima li se u vidu da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u opštoj populaciji BiH bilo 9,9 posto nepismenih.

Osnovno obrazovanje u BiH je obavezno i besplatno, no kako se ekonomski položaj građana iz godine u godinu pogoršava, to čak 43 posto djece iz socijalno ugroženih porodica ne nastavlja dalje školovanje.

Kako bi se smanjio broj nepismenih, u BiH je potrebno naći sistemska rješenja kako bi se svim građanima omogućilo da pod jednakim uvjetima ostvare pravo na naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja.

Pošto je obrazovanje u BiH u isključivoj nadležnosti entiteta, tako je u RS-u naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja besplatno i provodi se u 13 za to akreditovanih ustanova, dok građani u Federaciji BiH to i dalje moraju sami platiti.

Uprkos tome, u RS-u to pravo trenutno koristi svega 73 polaznika, pa stručnjaci ističu da je zadatak cjelokupne zajednice da radi na dodatnoj motivaciji građana kako bi se opismenili.

Prema nezvaničnim podacima, najveći broj mladog stanovništva koje je nepismeno pripada romskoj populaciji, iako program opismenjavanja Roma podržava niz organizacija, udruženja i škole koje im nude obrazovanje te podržavaju osnovce i srednjoškolce romske populacije.

Kada je u pitanju region, Srbija ima više od 1,3 miliona nepismenih, odnosno onih koji nemaju završenu osnovnu školu. U Hrvatskoj je nepismeno 1,9 posto, a u Sloveniji jedan posto stanovništva.

BiH je i Albaniju ostavila daleko iza sebe, jer u toj državi u ukupnoj populaciji tek je 1,3 posto nepismenih.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close