Kultura

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja u BiH 20/21. maj 2017.

Medjunarodni dan muzeja i Evropska noc  muzeja u BiH  20/21. maj 2017.

Muzeji i sporne historije-govoriti o neizrecivom u muzejima / Музеји и спорне историје-говорити о неизрецивом у музејима / Muzeji i sporne povijesti-govoriti o neizrecivom u muzejima

 

ICOM je objavio temu Medjunarodnog dana muzeja za 2017-tu godinu. Tema za 2017. godinu je Muzeji i sporne historije-govoriti o neizrecivom u muzejima.

Svake godine ICOM bira drustveno relevantnu temu za Medjunarodni dan muzeja. Ovogodisnja tema Medjunarodnog dana muzeja se fokusira na ulogu muzeja koji radom za dobrobit drustva postaju sredista za promoviranje mirnih odnosa medju narodima. Temom se, takodjer, naglašava značajan doprinos muzeja suvremenom društvu. Muzeji pitaju temeljna pitanja bilo kojeg drustva pružajući alate koji potiču kritičko razmišljanje o pitanjima memorije koja ga oblikuju ili razdvajaju. Koristeći razlicite muzejske metode i različite načine prikazivanja spornih povijesti muzeji nude alate za kritičko prisvajanje i prihvaćanje prošlosti i uspostavu dijaloga a sve kako bi se pomirila sjećanja.

Posredovanjem i izražavanjem razlicitih misljenja, muzeji igraju veliku ulogu u mirnom rješavanju traumatičnih povijesti – dijeleci znanje o prošlosti i dajuci mu smisao a kako bi razumjeli svijet danas. Muzeji, su dakle postali alati za učenje univerzalnih vrijednosti, te pomazu u stvaranju zajedničke sudbine u različitim, mirnim geopolitičkim prostorima.

Historija je važan alat za definiranje identiteta, a svako od nas se definira kroz važne i temeljne historijske događaje. Sporne historije, nažalost, nisu izolorane od traumatskih događaja.  Iako cesto malo poznate ili pogrešno razumljive, odjekuju univerzalno, jer se i ticu sviju nas. Muzejske zbirke nude razmišljanja o uspomenama i prikazima povijesti.

Ovaj dan će stoga pružiti priliku da se pokaže kako muzeji prikazuju i opisuju traumatska sjećanja, a sve kako bi potaknuli posjetitelje da razmišljaju izvan njihovih vlastitih individualnih iskustava.

Fokusiranjem na ulogu muzeja kao centara za promociju mirnih odnosa među narodima, ova tema naglašava kako je prihvatanje sporne historije prvi korak u predviđanju zajedničke budućnosti pod zastavom pomirenja.

 

 

 

 

 

Medjunarodni dan muzeja obiljezava se u sedmici oko 18. maja, i moze se obiljezavati jedan dan, vikend ili cijelu sedmicu.

Evropska noc muzeja, partner Medjunarodnog dana muzeja, obiljezava se u subotu najblizu Medjunarodnom danu muzeja i ove godine se obiljezava 20/21. maja 2017.

 

 

Kako biste se najbolje pripremili za obiljezavanje ovih manifestacija, smjernice i informacije se nalaze na linku:

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/pdf/imd/IMD2017_museums_kit_ENG.pdf

 

Web site Medjunarodnog dana muzeja:

http://network.icom.museum/international-museum-day

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close