Međunarodni dan borbe protiv raka

Udruženje građanki Renesansa i Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine poziva na pres-konferenciju za medije povodom obilježavanja 4. februara – Međunarodnog dana borbe protiv raka. Konferencija će se održati danas u “Kući ljudskih prava” 12.00 sati.

U fokusu ove pres-konferencije je cilj 5. Svjetske deklaracije o borbi protiv raka: razbiti štetne mitove i pogrešne pretpostavke o raku, pod sloganom “Rak – da li ste znali?”.

Svjetski dan borbe protiv raka je prilika da se bolje razmjene stvarne činjenice o raku i odbacie pogrešne pretpostavke o ovoj bolesti.

O mitovima i činjenicama vezanim za maligna oboljenja u Bosni i Hercegovini, kao i planovima za budućnost na konferenciji za medije govorit će: Spomenka Hadžić – Udruženje građanki Renesansa, mr. sci. dr. Maja Banjin, – Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine, Klinika za onkologiju KCUS, mr. sci. dr. Timur Cerić – Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine, Klinika za onkologiju KCUS i dr Anes Pašić – Udruženje onkologa Bosne i Hercegovine, Klinika za onkologiju KCUS.

Globalna epidemija malignih oboljenja ima ogromne razmjere i pokazuje tendenciju rasta. Svake godine od raka umre oko 8 miliona ljudi, a veliki broj ovih smrtnih ishoda se može izbjeći ako vlade povećaju podršku i financijska sredstva za programe prevencije, otkrivanja i liječenja.

Značajno je napomenuti da se procjenjuje da će se broj pacijenata oboljelih od raka i sa njim povezanih smrtnih ishoda u svijetu udvostručiti u narednih 20-40 godina, saopćeno je iz Udruženja građanki „Renesansa”.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close