Budimir: Neka Bošnjaci Mostara naprave prijedlog i mi ćemo ga prihvatiti

”Nisam sklon podržati opcije koje će Hrvate na području srednje Bosne utopiti u neke druge županije i na taj ih način dodatno obespraviti, odnosno marginalizirati”, rekao je u intervjuu za Oslobođenje predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji kaže kako proces preustroja Federacije BiH upravo na pitanju Hrvata srednje Bosne pada ili prolazi i to bi, smatra, trebali znati oni koji na tome rade.

– Pitanje promjena Ustava FBiH koji mijenja administrativno-teritorijalni ustroj, a bez promjene Ustava BiH, dodatno usložnjava i senzibilira taj problem. Bilo bi to puno jednostavnije u okviru ustavnih promjena na razini BiH, no mislim da se može i ovako doći do kvalitetnijeg rješenja, kazao je Budimir.

Kao najbolje rješenje za Mostar predložio je da “neka Bošnjaci Mostara, zajedno sa SDA i drugim bošnjačkim strankama, naprave prijedlog modela izbora i vlasti u gradu Mostaru”.

– Mi ćemo ga prihvatiti uz uvjet da taj isti model zaštite prava Hrvata bude primijenjen na razini Federacije BiH. U suprotnom, na sceni je pristup dvostrukih kriterija kojima sebi brojniji narod želi osigurati dominaciju tamo gdje je brojniji – a to je u većini sredina i na višim razinama – a u Mostaru gdje je u manjini štititi svoja prava, rekao je Budimir i dodao kako ne bježi od nikakva sastanka o preustroju Federacije.

Inače, Oslobođenje je navelo da je Budimir toj tiskovini dao intervju uoči posjete Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će s dužnosnicima američkog Kongresa i Senata razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH i BiH.

Kako je priopćeno iz Budimirova Ureda, tamo će, pored ostalog, iznijeti svoj stav i viđenje aktualnog stanja, te dati prijedloge što skorijeg rješenja krize zbog koje najviše trpe građani i narodi. Inače, Oslobođenje ga naziva osobom ”beskrajno odanom Ustavu i zakonima”.

(Dnevnik.ba | R.I.)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close