Kultura

Međunarodni dan bijelih traka – sjećanje na ubijenu djecu

Međunarodni dan bijelih traka

Dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava od 2012. godine, nakon što je prijedorčanin Emir Hodžić, uprkos zabrani lokalnih vlasti da se obilježi stradanje ljudi koji nisu pripadnici srpskog naroda u proteklom ratu, stajao mirno ispred bijele vreće i s bijelom trakom oko ruke na glavnom gradskom trgu.

Međunarodni dan bijelih traka je podsjećanje na naredbu koju su izdale ratne vlasti Prijedora 31. maja 1992. godine.

Putem lokalne radio stanice te 1992. godine izdata je naredba da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke. Ovo je bio jedan u nizu poteza ponižavanja, maltretiranja i psihološkog ubijanja civilne populacije koja je većinom završila u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm i Trnopolje – mnogi od njih su mučeni, zlostavljani i ubijeni dok se za određenim brojem još uvijek traga.

U strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijeno i protjerano je oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline. Kroz logore Keraterm, Omarska, Trnopolje i još 54 mjesta zatočenja u nečovječnim uvjetima torturu je prošlo oko 30 hiljada djece, žena i muškaraca, bošnjačke, hrvatske i druge nesrpske nacionalnosti.

veterani.ba

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close