Medresa “Osman-ef. Redžović”: Promovirani novi hafizi, maturanti medrese Abdussamed Podojak i Sead Subašić

Danas poslije podne-namaza u školskoj džamiji Medrese “Osman-ef. Redžović” u Visokom, mjesto Čajangrad, upriličen je svečani program u kojem su promovirani novi hafizi: Abdussamed Podojak i Sead Subašić, maturanti spomenute medrese.

(preporod)

Svečanosti su prisustvovali brojni vjernici, učenici medrese, te hafizi koji su učeći odlomke iz Kur’ana uljepšali program. Prisutnima se obratio direktor Visočke medrese Dženan Handžić koji je pored pohvale novih hafiza, nazvavši ih draguljima medrese, kazao da je ukupno 11 učenika i svršenika ove medrese dosad promovirano u hafize. Novi hafizi su naučili Kur’an tokom svog školovanja u Medresi “Osman-ef. Redžović”.

Diplome hafizima je dodijelio izaslanik reisu-l-uleme hfz. Ismet-ef. Spahić koji se osvrnuo na iskustvo s novim hafizima prilikom njihovog preslušavanja pred komisijom hifza, čiji je on predsjednik.

Medresa "Osman ef. Redžović"

Hafisku dovu mladim hafizima proučio je hfz. Zilko Žolja, a Fond “Bošnjaci”, uprava Medrese “Osman-ef. Redžović” te drugi uručili su priznanja i nagrade hafizima. Ovom prilikom proučena je i hatma dova nakon proučenog Kur’ana za Nerminu, majku hafiza Seada Subašića koja je preselila na Ahiret tokom njegovog učenja hifza.

Hafiz Sead Subašić, čiji je muhaffiz hfz. Zijad-ef. Dervić, izabran je ispred Rijaseta za ovogodišnje internacionalno takmičenje u učenju Kur’ana koje će se održati u mjesecu aprilu u Saudijskoj Arabiji. Svoje školovanje namjerava nastaviti na islamskom fakultetu u Mekki. Hafiz Abdussamed Podojak, čiji je muhaffiz hfz. Abdulkadir Kadrić, poznat je po izuzetnoj vokalnoj nadarenosti, a učenik je brojnih takmičenja i večeri Kur’ana u BiH i dijaspori.

preporod.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close