Medresa „Osman-ef. Redžović“: Ljetna škola islama „Mala medresa 2013“

U Medresi „Osman-ef. Redžović“ počela je Ljetna škola islama. Riječ je o projektu pod imenom „Mala medresa 2013“, a polaznici su pretežno učenici „bosanskih korijena“ iz Sjedinjenih Američkih Država.

(I.I. – vipromo.ba)

„Mala medresa 2013“ je projekat koji čajangradska Medresa realizuje u saradnji sa Islamskom zajedicom Bošnjaka Sjeverne Amerike.

visoko-ljetna-skola-islama4

„U nedjelju smo započeli sa programom u kojem učestvuje 31 mladić i djevojka uzrasta od 14 do 18 godina, to su bošnjačka djeca koja su u najvećem broju rođena u Americi. Mi smo osmislili jedan petnaestodnevni program koji se realizuje od 16. do 30. juna. U prijepodnevnim satima polaznici imaju časove koji obuhvataju tri vjerska predmeta, historiju Bosne i bosanski jezik, a popodne imaju različite edukativne, zabavne, sportske sadržaje te obilaze kulturno-historijske znamenitosti“, kazao nam je Dženan Handžić, direktor Medrese.

visoko-direktor-medrese-dzenan-handzic

Svi polaznici ljetne škole smješteni su u đačkom domu, o njima i o realizaciji samog programa brinu se profesori Medrese u Velikom Čajnu.

visoko-ljetna-skola-islama1

„Projekat „Mala medresa 2013“ je 100% brend naše Medrese „Osman-ef. Redžović“. Ideja i realizacija je od naših profesora, dakle to su profesori koji predaju redovnu nastavu tokom školske godine, uključeni su u ovaj projekat. Jučer smo polaznicima upriličili obilazak Visokog, posjetili smo Zavičajni muzej, Tabhansku i Bijelu džamiju te Franjevačku klasičnu gimnaziju. Za srijedu smo planirali odlazak u Sarajevo, posjetiti Baščaršiju, a u četvrtak ćemo u saradnji sa Fondacijom Visoki organizovati posjetu Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci. Svaki dan imamo različite sadržaje za polaznike Ljetne škole islama i nadamo se da će sa sobom ponijeti emanet vjere i emanet ljubavi prema domovini što je ustvari i krajnji cilj ove naše Škole“.

visoko-ljetna-skola-islama3

Medresa „Osman-ef. Redžović“ je već organizovala slične ljetne škole, 2009., 2011., i 2012. Godine, ali ovo je prvi put u ovakvom obliku jer će polaznici proći kroz proces testiranja te će se dobiti povratna informacija o tome koliko su dobro usvojili znanje koje im je ponuđeno tokom Ljetne škole islama.

visoko-ljetna-skola-islama2

„Nakon testiranja svi će dobiti i progodne diplome. Ovo je jedan od kapitalnih projekata Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi koji ima za cilj da se sačuva identitet, da se omladina sačuva od asimilacije, da im se omogući integracija, da poznaju i da budu ponosni na svoje nacionalno i vjersko naslijeđe“, istakao je direktor Handžić.

visoko-dzenan-handzic-direktor-medrese-1

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close