Mediji i izbori: kome vjerovati

Iako je neosporan uticaj sedme sile na stavove javnog mnijenja o brojnim pitanjima, između ostalih, i političkim, mediji neće imati presudnu ulogu niti će značajno uticati na konačnu odluku birača na oktobarskim izborima u BiH, zaključak je prve ovosezonske dijaloške emisije Tema TV1 sa Nikolinom Veljović. Političarima je poručeno da izborna kampanja mora trajati 48 mjeseci, a ne samo mjesec dana uoči samih izbora, a konstatovano je i da mediji, ma koliko favorizirali određenu političku opciju ili političara pojedinačno, ne mogu ubijediti običnog, prosječnog čovjeka da živi bolje nego prije četiri godine, te da ima posao ukoliko ga zaista nema.

O medijima, njihovom izvještavanju, političarima i pritiscima koje vrše na novinare, posebno tokom izborne kampanje, u Temi TV1 govorili su novinarka Slobodne Bosne Suzana Mijatović, politički analitičar i novinar Vlastimir Mijović, novinarka Dnevnog avaza Semira Degirmendžić, medijski analitičar i novinar Radenko Udovičić, te predsjednice Udruženja BH novinari Milkica Milojević. Iskustva novinara, posebno u predizbornim vremenima, nisu ni prijatna ni laka. No, Milkica Milojević ističe da je u posljednjih par izbornih ciklusa došlo do promjene vrste pritisaka na medije.

“Danas ne postoje direktni pritisci i prijetnje, ali se događaju mnoge stvari opasne po profesionalni dignitet novinara”, ističe Milojević. Govoreći o iskustvima matične medijske kuće, novinarka Suzana Mijatović kazala je da najgori pritisci dolaze prema malim i nezavisnim medijima, koji se bore za opstanak na tržištu.

“Prvi slučaj je sa tužbama za klevetu. Velike medijske kuće bez problema mogu isplatiti ogromne kazne zbog takvih tužbi, ali to nije slučaj sa malim i nezavisnim medijima. Protiv Slobodne Bosne podnijeto je više od 50 tužbi za klevetu. Druga vrsta pritisaka vrši se preko marketinških agencija, odnosno uskraćivanjem reklamiranja u određenom mediju”, dodaje Mijatović. U kontekstu pritisaka putem marketinških agencija, Vlastimir Mijović upozorava na poslovno – političke klanove u BiH.

“Nedavno je i TV1 imala takav slučaj. Određena kompanija otkazala je reklamu na ovoj televiziji. Ta kompanija ima svoje političke sponzore u BiH, koji su od pomenute televizije tražili da radi kako njima odgovara. Ovaj mediji to nije prihvatio, kažnjen je otkazivanjem ugovora date kompanije”, navodi Mijović. Medijski analitičar Udovičić ukazao je na činjenicu da se duboka politička podjela u BiH odrazila i na medije u našoj zemlji, te upozorio na opasnost dovođenja javnosti u zabludu. U aktuelnoj predizbornoj kampanji očekuje se, kako kaže, da pojedini mediji “promijene stranu” u odnosu na izbore 2010. godine. Analizirajući uticaj medija na izborni rezultat, analitičar Vlastimir Mijović ističe upotrebu medija u političke svrhe, što je slučaj kako u BiH, tako i u svijetu.

“Niko sebe putem medija ne može napraviti boljim, stoga se insistira da se protivnika načini gorim”, dodaje Mijović. On smatra da 70 posto medija u BiH ima vrlo jasne političke pokrovitelje, a da portali i društvene mreže nisu doprinijeli demokratizaciji medija. Upravo će internet mediji, smatra, biti glavno sredstvo političkog promovisanja za oktobarske izbore.

“Ne treba mnogo sredstava da se kupi naklonost jednog portala”, navodi Mijović. Novinarka Dnevnog avaza Semira Degirmendžić ističe da je izborna kampanja u BiH već počela i mediji je moraju pratiti.

 

“Stranke i političari vode borbu za vlast, pokušavaju se nametnuti. Koliko će prostora u adobiti u ‘Avazu’ i kakav će status imati zavisi od njih samih, a ne od nas novinara. Naš stav je jasan: istinita i prava informacija je na prvom mjestu”, pojašnjava Degirmendžić. Ona smatra da političkim subjektima ne bi trebalo dati priliku da se promovišu par mjeseci pred izbore.

“Otvaranje tunela, postavljanje semafora… Zašto taj trud ne ulože u januaru, a ne par mjeseci uoči izbora?! Protekle četiri godine pratimo njihov rad, revizorski izvještaju pokazuju projne nepravilnosti, nelegalne i kriminalne radnje. Desetine kandidata na oktobarskim izborima je sa krivičnim prijavama”, napominje Degirmendžić. Govoreći o predstojećoj predizbornoj kampanji, upozorila je na mogućnost zloupotrebe javnih sredstava u predizborne svrhe. Predsjednica Udruženja BH novinari Milojević smatra da se ovogodišnja izborna kampanja neće mnogo razlikovati u odnosu na prethodne.

“Seosko prelo pod šatorom ili neka pjevaljka više će uticati na raspoloženje  birača nego sav novinarski angažman”, mišljenja je Milojević. Sa njenim stavom saglasan je i Radenko Udovićić, koji navodi da medini neće imati presudnu ulogu kod izbora, već da će birači odlučivati u skladu sa tradicijom, navikama… On očekuje prljavu kampanju koju će obilježiti obračuni i podmetanja političkih aktera. Analitičar Mijović smatra da će svi političari adute sačuvati za kraj, te da ćemo biti svjedoci brojnih prljavih istina o određenim političkim akterima. Opšti izbori u BiH biće održani 12. oktobra. Hoće li ih obilježiti tačno, profesionalno, pošteno i nepristrasno novinarstvo ili navijački i na interesima zasnovano izvještavanje, tema je o kojoj će se vjerovatno razgovarati nakon 12. oktobra.

zenicablog.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close