Martin Šulc izabran za predsjednika Evropskog parlamenta

Njemački socijdemokrata Martin Šulc ponovo je danas izabran za predsjednika Evropskog parlamenta (EP) na dvogodišnji mandat pošto je na prvoj plenarnoj sjednici nakon evropskih izbora u maju, tajnim glasanjem dobio podršku 409 od ukupno 721 poslanika parlamenta u Strazburu.

Šulc kojeg mediji opisuju kao izuzetno impulsivnog čovjeka, važi za osvjedočenog Evropljanina i borca za veću integraciju EU.

Uživa veliko poštovanje američkih zvaničnika koji ga smatraju pametnim političarem jer, kako vjeruju, želi da pretvori EP u instituciju nalik američkom Kongresu.

U jednom intervjuu njemačkom radiju Dojče vele, sebe je opisao kao “advokata malih ljudi”, onih koji više ne mogu da se snađu u kompleksnim odnosima u Evropskoj uniji i njenoj birokratiji.

Novu podršku EP Šulc je dobio u zamjenu za obećanje da će njegove socijaldemokrate 16. jula u Evropskom parlamentu glasati za izbor Žan-Kloda Junkera, kandidata desnog centra, za predsjednika Evropske komisije. Junker je zvanično nominovan za tu funkciju na samitu EU prošle nedjelje.

Današnji izbor Šulca za čelnika EP su pored socijaldemokrata, podržali i pripadnici umjereno desne Evropske narodnjačke stranke.

Šulc je 18. juna ove godine izabran za predsjednika poslaničke grupe socijaldemokrata, funkciju na kojoj je bio prije nego što je 2012. postao predsjednik Evropskog parlamenta.

On je prije dvije godine na položaju predsjednika EP nasljedio konzervativca Poljaka Jiržija Buzeka. Tadašnjem izboru je prethodio pokušaj grupe britanskih poslanika da to spriječe.

Šulc je rođen 20. decembra 1955. godine u Ahenu, Sjeverna Rajna Vestfalija.

U mladosti je uspješno igrao fudbal ali i, po vlastitom priznanju, bio sklon alkoholu.

Bio je i akviziter knjiga, a po sopstevnim riječima u čitanju i danas rado uživa.

Doktor je tehničkih nauka, honorarno predaje na pojedinim evropskim fakultetima.

Političku karijeru započeo je veoma rano, a politički dres nije mijenjao. Kao 31-godišnjak izabran je za najmlađeg gradonačelnika u rodnoj pokrajini.

Poslanik je EP od 1994. godine. Dvije godine je bio zamjenik predsjednika poslaničke grupe socijaldemokrata u EP a taj poslanički klub je predvodio od 2004. godine.

Za 20 godina u parlamentu, dolazio je više puta u sukob sa neistomišljenicima. Tako ga je, recimo, 2003. godine, tokom polemike u EP, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni uporedio sa ”čuvarom koncentracionog logora”. Šulc je odgovorio optužbom da je Berluskoni nosilac duple uloge – premijera i medijskog magnata.

Dolazio je u sukob i sa Godfrejom Blumom, britanskim poslanikom u EP jer je kritikovao u jednoj debati o budućnosti evra, odnosno, Pakta stabilnosti, posebnu ulogu Velike Britanije, koja ne pripada evro-zoni, ali uprkos tome učestvuje u diskusiji, naglasivši da bi se neki evroskepticri radovali raspadu EU.

U više navrata kritikovao je donošenje i drugih odluka unutar EU, ocjenjujući i da postoji “njemačko-francuski direktorat koji se ne konsultuje sa drugim državama”.

Njemačko-francuski duo, koji je nazvao “Merkozi” (Angela Merkel i Nikola Sarkozi), kako je istakao, “pustio je duha iz boce”.

Između ostalog, bio je i protiv njemačko-francuskog prijedloga o privremenom uvođenju kontrole na unutrašnjim granicama zbog straha od ilegalnih useljenika i tu akciju ocijenio kao “providni izborni manevar”, pet dana pred prvi krug tada održavanih francuskih izbora.

Šulc je oženjen, otac je dvoje djece.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close