Marko Šantić novi predsjednik Privredne komore FBiH, Lasić podnio krivične prijave

Marko Šantić izabran je za predsjednika Privredne komore Federacije BiH na Skupštini te organizacije koja je održana u četvrtak.

Istakao je da je dobro što je pobijedio zakon i gospodarstvo, te da se nada da će ovim biti okrenuta nova stranica u gospodarstvu Federacije BiH i čitave Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, kandidati su prošli rigorozan izborni proces od aprila 2014., i svi izabrani su legalni predstavnici Privredne komore FBiH.

Mirsad Jašarspahić, novoizabrani potpredsjednik Privredne komore FBiH, rekao je da privrednici već dugo žele da ovakve institucije vode ljudi iz realnog sektora.

Poručio je da su privreda i svi privredni subjekti danas dobili nove uposlenike, jer oni trebaju biti njihova produžena ruka u razgovorima s vladom i potencijalnim partnerima, te u istraživanjima novih tržišta da bi realni sektor dobio “što bolje izlaze”.

Po Jašarspahićevim riječima, postoje organi koji trebaju provjeriti navode onih koji tvrde da izbori nisu provedeni regularno.

Dosadašnji predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić rekao je novinarima da je čitav postupak izbora organa Komore ispolitiziran i kompromitiran jer zastupnike u Skupštinu, njih ukupno 50, daju kantonalne komore, ali je komisija na čijem čelu je Hamdo Katica dala sebi za pravo da od 50 promijeni 27 zastupnika.

Lasić tvrdi da je to učinjeno da bi se napravila glasačka mašinerija koja bi dovela podobne osobe na funkcije u Komori, naglasivši da je podnio krivične prijave protiv komisije i protiv onih koji su otuđili pečat.

Njemu, kao ni predsjedniku Privredne komore KS Kemalu Grebu, danas nije bilo dozvoljeno da prisustvuju Skupštini.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close