Hermedin Zornić na čelu Terminala FBiH umjesto Rasima Kadića

Vlada Federacije BiH je danas na hitnoj i telefonski održanoj sjednici dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “Operator – Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo za imenovanje Hermedina Zornića za vršioca dužnosti generalnog direktora na period do šest mjeseci, odnosno do okončanja postupka izbora generalnog direktora na osnovu javnog konkursa.

Ovakva odluka Federalne vlade donesena je, jer je dosadašnjim članovima Uprave privrednog društva “Operator – Terminali Federacije” istekao mandat, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vladi Federacije Bosne i Hercegovine upućen je danas zahtjev za davanje saglasnosti Nadzornom odboru Opertora-Terminali FBiH da se na poziciju direktora imenuje vršilac dužnosti Hermedin Zornić budući da je direktoru Terminala Federacije BiH Rasimu Kadiću 10. oktobra istekao mandat – kazao je za Agenciju Fena ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Dodao je da je dat zadatak Nadzornom odboru, koji će se vjerovatno sastati u ponedjeljak, da realizuje odluku Vlade FBiH te da raspiše konkurs za imenovanje Uprave Operatora – Terminali Federacije BiH.

Objasnio je da je u skladu sa Zakonom o naftnim derivatima FBiH utvrđeno da u roku 90 dana od stupanja na snagu Zakona, Uprava provede postupak registracije Operatora – Terminali Federacije BiH i da se imenuje nova uprava ove firme.

– Praktično Uprava je prije mjesec završila taj proces. Urađeni su neophodni akti za početak rada u skladu sa zakonom – kazao je.

Trhulj: Od 1. januara Terminali FBiH kreću u normalan rad

Podsjetio je da je Vlada FBiH prije dvije nedjelje donijela Odluku o utvrđivanju petogodišnjeg plana utroška sredstava od jednog konvertibilnog feninga po litru za rad Operatora – Terminali FBiH.

– Odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama, što je izvršeno, ali počet će se primjenjivati kada se ispune uvjeti Zakona koji kaže da se imenuje nova uprava ili vršilac dužnosti – kazao je.

Naglasio je da će se već sljedeće sedmice ta sredstva moći koristiti, a da do sada prikupljena sredstva iznose oko 1.400.000 KM, čime će biti isplaćene zaostale plaće radnicima, zaostala i tekuća rata kredita te da će ostati sredstava za rad Operatora.

– Do kraja godine će se od prikupljenih sredstava izmiriti i ostale obaveze prema radnicima, tako da Operator – Terminali Federacije BiH od 1. januara 2015. godine kreću u normalan rad – zaključio je Trhulj.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close