Malik Kurt i Almin Vranac na Sarajevo Film Festivalu

Malik Kurt je mladi Visočanin koji je s grupom prijatelja snimio kratke filmove specifične tematike.

S filmom FACEBOOK TAKEOVER ove se godine zajedno sa svojim prijateljem Alminom Vrancem prijavio na Punk Cinema festival za mlade. U velikoj konkurenciji, u kojoj je bilo prijavljeno nekoliko stotina kratkih filmova, FACEBOOK TAKEOVER je ušao u top 3.

“MaKPro sam pokrenuo ja. Prije 2 godine počeo sam snimat amaterske filmove u početku, a zatim je to postalo nešto ozbiljnije. Upoznao sam prije pola godine Almina Vranca i počeli smo zajedno raditi. Počeli smo se prijavljivati na festivale za mlade. Jedan od tih je ‘Punk Cinema’ u sklopu Operacije Kino. Od stotine prijavnica ušli smo u najbolja 3 i omogućili sebi gostovanje na Sarajevo Film Festivalu i 2 dana radionica i seminara u sklopu ‘Punk Cinema-e'”, rekao je Kurt.

“U budućnosti planiram nastaviti snimanje filmova, te da se upišem na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, a poslije ćemo vidjeti”, rekao je Malik Kurt za Magazin plus i dodaje “sve do sad što smo ostvarili, ostvarili smo sami s budžetom jednakim nuli, bez ikakve pomoći sponzora. Bilo je dosta improvizacija.”

Almin Vranac je učenik MSŠ “Hazim Šabanović” i nagrađeni video je njegov prvi filmski projekat s Malikom.

“Do snimanja filma je došlo na neobićan način, jer smo osjetili potrebu da predstavimo naš grad u nekom originalnom i modernom smislu, tako da smo pozvali našeg glumca, osmislili odgovarajući scenarij i sproveli u djelo”, kaže Almin Vranac za Magazin plus.

Mladi visočki dvojac se nada da će ovaj kratki film i gostovanje na SFF-a donijeti neki promjene u našem gradu, jer čaršija polako umire, fali joj kulture i umjetnosti. Ljudi jednostavno nisu zainteresovani za umjetnost danas,  te još istiću da su jako  uzbudljivi zbog SFF-a i svakako susreta s  mladim ljudima koji se bave filmom.

www.magazinplus.eu – Faris Garib

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close