Mali dioničari uz HADEN, Vlada bez uticaja na Bosnalijek?

Povodom najava u dijelu medija da će HADEN S.A. sa Vladom FBiH koja zastupa državno vlasništvo u Bosnalijeku uskoro preuzeti kormilo ove farmaceutske kuće, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da Vlada o ovome nije zauzela nikakav stav.
– Zaista ne znam kakve su namjere tog investicijskog fonda i dok ih ne saznamo ne možemo se opredijeliti za saradnju sa njima. U aktivnostima koje smo proveli tokom 2011. i 2012. godine nama je glavna odrednica bila zaštita državnog kapitala i zaštita kompanije. Mene obavezuju zaključci Vlade i oni su vrlo jasni: da se sazove Skupština Bosnalijeka, da dođe do promjene Uprave sa direktorom Edinom Arslanagićem na čelu i da dođe do promjene Nadzornog odbora. Nismo imali nikakve informacije ko je uopće HADEN S.A. i šta želi, imali smo kontakte s direktorom Bosnalijeka i smatrali smo da možemo prikupiti najmanje 40 posto dioničara i na taj način sačuvati kompaniju pod uvjetom da se ispuni zaključak Vlade FBiH, da niko od starog saziva ne ostane. Međutim, po informacijama koje sam dobio od direktora Nedžada Polića, onaj ko predstavlja male dioničare Bosnalijeka ima namjeru da sa HAADEN-om učestvuje na Skupštini dioničara i u tom slučaju mi ni na šta ne bismo mogli da utičemo, što je i bio glavni razlog da Polić podnese ostavku jer sdmatram da je izigran upravo od onoga ko predstavlja male dioničare ove komaponije, kazao je Trhulj, prenosi Oslobođenje.
On je najvio da će u petak na zahtjev Sindikata održati sastanak sa direktorom u ostavci Polićem i predstavnicima sindikata da se razmotri da li će mali dioničari “i dalje dati punomoć onome ko ih je do sada zastupao ili nekokom drugom i da se ova kompanija pokuša sačuvati”.
– Od Bosnalijeka nećemo odustati, kazao je Trhulj.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close