Poslodavci u FBiH se žale na visoke doprinose

U Sarajevu je održana 12. redovna Skupština Udruženja poslodavaca u FBiH na kojoj je prisustvovalo oko 100 predstavnika najvećih i najznačajnijih kompanija iz cijele FBiH, kao i predstavnici sindikata i međunarodnih organizacija.

Poslodavci su iskoristili prisustvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i ukazali na neodrživ privredni ambijent i probleme sa kojima se susreću u svom poslovanju, kao što su visoki procenti doprinosa na plaće i drugih obaveza koje predstavljaju ogromno opterećenje za domaću privredu.
Poslodavci smatraju da će smanjenjem stope doći do većeg zapošljavanja i većeg angažmana poslodavaca, a samim tim i do povećanja punjenja budžeta i fondova.
Shvatajući ozbiljnost privrednog ambijenta, Zeničko-dobojski kanton je bio organizator konferencije, održane u sjedištu ZDK, na temu „Mogućnost pravnog sektora za poboljšanje ambijenta za unaprjeđenje domaćih i stranih ulaganja“.
Ističući podršku poslodavcima, i ovom prilikom, premijer ZDK Fikret Plevljak je, u izjavi za televiziju „Hayat“, između ostalog, istakao, da su iznosi doprinosa na plaće destimulativni, iako su ta izdvajanja kada je u pitanju njihova namjena opravdana, i da ih hitno treba smanjiti ispod 50 procenata. Tako će se povećavati i obim onih koji bi te doprinose plaćali, istakao je premijer Plevljak.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close