Majke daju djeci previše kalorija

Većina majki daje svojoj maloj djeci previše kalorija i time ih izlaže riziku razvoja pretilosti, upozorili su britanski stručnjaci.

Njihovi nalazi pokazuju kako čak tri četvrtine djece u dobi do 18 mjeseci dobija previše kaloričnu hranu, prenose mediji.

Stručnjaci upozoravaju kako su ta djeca, iako mlađa od 18 mjeseci, izložena riziku razvoja pretilosti kasnije u životu.

Broj kalorija koje su potrebne bebama razlikuje se ovisno o njihovoj dobi, tome kako brzo rastu i koliko su aktivna.
No, općenito djeca mlađa od 6 mjeseci ne trebaju više od 600 kalorija dnevno, dok ona u dobi od 6 mjeseci do godinu dana ne bi trebala dobijati više od 750 kalorija.

Istraživanje britanskog ministarstva zdravlja pokazuje da se ta preporučena količina prosječno prekorači za više od 100 kalorija dnevno.
Stručnjaci upozoravaju da je tome više razloga, primjerice majke daju kalorijski bogatu hranu iz staklenki ili hrane bebe formulom koja sadrži više kalorija od majčina mlijeka.

Istraživanje pokazuje da petina majki nikad nije dojila svoju djecu.

Također, pokazalo se i da majke daju djeci hranu poput gotove pasirane hrane koja je bogata energijom, ali ne nužno i hranjiva.

Nakon kraćeg perioda djeca traže više, pa im se daju obroci koji podjednako nisu hranjivi, kaže Tam Fry iz Child Growth foruma.
Ona upozorava i da je razlika u tomu što djeca koje se doje prestaju sisati kad su uzela dovoljno mlijeka, dok majke djece koja se hrane na bočicu očekuju da ona isprazne bočicu iako su sita.

Stručnjaci su utvrdili da su bebe na formuli do prve godine života prosječno pola kilograma teže od beba koje se doje.
Istraživanje je obuhvatilo 2 683 bebe u dobi od 4 do 18 mjeseci. Rezultati pokazuju da 75 posto dječaka i 76 posto djevojčica dobija više kalorija dnevno nego što im treba.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close