Mahmutović: 2013. godina je bila najbolja u košarkaškoj historiji BiH

Protekla godina bila je najbolja u historiji košarkaškog sporta Bosne i Hercegovine, kazao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH (KSBiH) Harun Mahmutović u razgovoru s novinarom Agencije FENA.

Mahmutović je rezimirao uspjehe košarkaških selekcija BiH u 2013. godini, te najavio neke od projekata koje KSBiH namjerava implementirati u 2014.

Seniorska reprezentacija BiH odlično je predstavljala boje naše zemlje na ovogodišnjem evropskom prvenstvu u Sloveniji. Pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića, najbolji bh. košarkaši u grupnoj fazi su ostvarili tri pobjede, među kojima i trijumf protiv kasnijeg viceprvaka Evrope Litvanije, ali na kraju se nisu uspjeli plasirati u drugu rundu takmičenja.

“Seniori su igrali odlično u Sloveniji, a njihove dobre nastupe uvjetovao je sistematski angažman cijelog Saveza, koji je od 2010. godine krenuo sa stvaranjem ekipe koja će redovno učestvovati na velikim takmičenjima i dostojno braniti boje naše zemlje. U tu svrhu obilazili smo i razgovarali s brojnim košarkašima koji nastupaju po svjetskim klubovima i na kraju stvorili tim koji je dokazao da se može nositi i s najboljim”, rekao je Mahmutović.

Najveće uspjehe postigle omladinske selekcije

Iako je košarkaška godina protekla u znaku EP-a u Sloveniji, Mahmutović ističe da su najveće uspjehe postigle omladinske selekcije BiH. Juniorska reprezentacija je pod selektorskom palicom proslavljanog bh. košarkaša Nenada Markovića izborila opstanak u konkurenciji 16 najboljih evropskih ekipa, diviziji A, dok je kadetska reprezentacija, koju predvodi još jedan bivši vrhunski bh. košarkaš Emir Halimić, na turniru u Sarajevu ponovila uspjeh juniora i plasirala se u A diviziju.

Generalni sekretar KSBiH ističe da je naredni cilj ponoviti isti uspjeh i s mladom reprezentacijom (U-20), koja će svoju priliku dobiti na turniru B divizije koji će naredne godine biti organiziran također u Sarajevu.

“Plasman mlade reprezentacije među 16 najboljih ekipa bio bi najbolji način da zaokružimo period odličnog rada u Savezu i uopće u bh. košarci. Ako sagledamo rad svih košarkaških selekcija i broj mladih igrača koje smo okupili u preteklom periodu, vjerujem da nas, što se ovog sporta tiče, očekuje lijepih deset do petnaest godina”, naglasio je Mahmutović.

Savez se u narednom periodu mora suočiti s pronalaskom nekoliko košarkaških stručnjaka koji će popuniti upražnjene selektorske stolice. Selektorske pozicije napustili su Petrović i Marković, a potrebno je naći i stručnjaka koji je spreman preuzeti mladu reprezentaciju, te selektore za dvije ženske selekcije BiH. Mahmutović vjeruje da je Savez na pragu pronalaska najboljih rješenja, ali u ovom trenutku nije želio govoriti o imenima kandidata.

Za nove selektore, pripreme navedenih košarkaških selekcija, učešća i organizaciju takmičenja i turnira, Savez će u narednoj godini morati pronaći sredstva u iznosu od oko 1.500.000 KM, što neće biti lako jer, kao i svake godine, državne institucije podržavaju rad Saveza minimalnim novčanim iznosima.

“Ne očekujem promjenu tog odnosa u 2014. Država je u sve većoj krizi i bori se sama sa sobom. Bez nekih velikih rezova sumnjam da ćemo vidjeti neku vrstu napretka. Trenutno nam država pokrije nekih deset posto troškova, a ja očekujem samo da će biti teže”, rekao je generalni sekretar.

Mahmutović smatra da će iduća godina ipak donijeti mnogo više dobrih nego loših stvari. Rad Saveza s mladim selekcijama dolazi do faze u kojoj bi mnogi bh. talenti trebali da dostignu svoj maksimum. Ti igrači već nekoliko godina nastupaju za nacionalne timove BiH, pa je za očekivati da dugogodišnji rad i uigravanje dostignu vrhunac na predstojećim međunarodnim takmičenjima.

Košarkaške lige na nivou cijele BiH

U 2013. godini uspješno je započet projekt Minibasket koji ima za cilj da uključi što veći broj djece u košarku. Osnivačka skupština Udruženja Minibasket održana je prije nekoliko dana u Sarajevu, a Udruženje će u narednom periodu organizirati brojne manifestacije u BiH s ciljem promocije sporta među najmlađom bh. populacijom.

Ipak, Mahmutovića najviše raduje što će mladi košarkaši i košarkašice po prvi put imati priliku da igraju košarkaške lige na nivou cijele BiH. Lige će biti pokrenute za košarkaše do 14, 16 i 18 godina, te košarkašice do 16 i 18 godina. U muškim ligama nastupat će po 12 klubova iz cijele BiH, dok će u ženskim ligama učešće uzeti po osam klubova.

“Pokretanje tih liga me najviše raduje. Nema boljeg načina da afirmišemo mlade igrače koji će vremenom preuzeti uloge u bh. klubovima i poboljšati kvalitet muške i ženske lige. Naravno, to je i odličan način da tim mladim ljudima damo šansu u sportu, a sve će nam se vratiti kada neki od njih postanu reprezentativci BiH. Odličnim nastupima reprezentacija pokazali smo da imamo veliki broj talenata, ali sada moramo nastaviti s dobrim radom”, objasnio je Mahmutović.

Savez bi u potpunosti snosnio troškove omladinskih liga BiH, koje će okupljati oko 1.000 mladih košarkaša i košarkašica, a KSBiH očekuje da će u narednim godinama iznjedriti barem deset reprezentativaca.

Što se tiče klupske košarke u BiH, Mahmutović je istaknuo da je zadovoljan trenutnim formatom takmičenja muške Lige 12 i ženske Lige 11, ali da još uvijek postoji osjetan jaz između finansijski moćnijih ekipa, koje u zadnjih desetak godina dominiraju bh. košarkaškom scenom i ekonomski slabijih timova.

“Nažalost, sitacija u državi se preslikala na klupski sport. Općine i kantoni su u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji i rijetko izdvajaju sredstva za svoje klubove. Ne mogu biti zadovoljan i mogu reći da su lige svake godine lošijeg kvaliteta. Zbog toga smo odlučili da se samo dva kluba iz Lige 12 priključe Igokei i Širokom u Ligi za prvaka BiH. Taj broj ćemo povećati kada se veći broj klubova finansijski oporavi”, zaključio je Mahmutović.

Košarkaški savez u 2014. godini planira pokrenuti međunarodnu fondaciju, koja će za cilj imati prikupljanje novčanih sredstava za stipendiranje i opremanje mladih košarkaša koji nisu u situaciji da sebi omoguće normalno bavljenje sportom. Mahmutović također želi mnogo više pažnje posvetiti ženskoj košarci koja je na niskim granama, a koja je u BiH uvijek ostvarivala odlične rezultate.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close