Maglaj je jedna od općina koja je najviše pogođena poplavama

Komandant Federalnog štaba Civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović, tokom jučerašnje posjete područjima pogođenim poplavama u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) u Maglaju je razgovarao s načelnikom Općine Mehmedom Mustabašićem, a kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao situacija se u ovom gradu popravlja.

Ocijenio je da je vrlo važno na vrijeme napraviti procjene nastalih šteta na infrastrukturi, objektima i privrednim dobrima jer je Maglaj jedna od općina koja je najviše pogođena ovom prirodnom nesrećom.

“Nakon procjene šteta potrebno je da se Federacija BiH i donatori uključe u pomoć Maglaju kako bi se što prije ponovo stavilo u funkciju 3.000 radnih mjesta i obnovili stambeni objekti koji su bili pod vodom”, naglasio je Ivanković-Lijanović.

Na povratku iz Maglaja Ivanković-Lijanović posjetio je i Topčić Polje naselje kojeg je zadesilo veliko klizište i uništilo nekoliko stambenih objekata.

Nakon posjete tom mjestu on je kazao da se radi u punom kapacitetu na uspostavi putne komunikacije kao i na čišćenju korita. Posjetio je i nekoliko domaćina koji su svoje kuće već očistili.

Napomenuo je da se nakon obilaska ovih mjesta uvjerio da su razmjere ove prirodne nesreće izuzetno velike, ali je i istaknuo da ga ova posjeta obvezuje da se založi da se putem fonda koji će uskoro formirati Vlada FBiH do jeseni osigura da svi oni koji su ostali bez domova budu zbrinuti.

“Ono što me ohrabrilo je činjenica da građani ovih gradova i mjesta koji su izgubili sve materijalno što su imali nisu izgubili želju da ponovo stvaraju na prostorima gdje su bili prije. To je važno jer im i mi možemo pomoći ukoliko se oni žele vratiti”, zaključio je u izjavi za Agenciju FENA Ivanković-Lijanović.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close